Млад мъж в мозъчна смърт даде шанс за живот на трима мъже

0
Бъбреците на 27-годишния донор бяха трансплантирани на двама мъже, а черният дроб - на 52-годишен мъж в крайна фаза на цироза
Бъбреците на 27-годишния донор бяха трансплантирани на двама мъже, а черният дроб - на 52-годишен мъж в крайна фаза на цироза Снимка: УМБАЛ Александровска / Facebook

Бъбреците на 27-годишния донор бяха трансплантирани на двама мъже, а черният дроб - на 52-годишен мъж в крайна фаза на цироза

Специалистите от Военномедицинска академия и Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" извършиха успешни трансплантации на трима пациенти, благодарение на дарените органи от 27-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт след аневризма. Близките на донора от Благоевград дариха бъбреците на двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност, докато черният му дроб беше трансплантиран на 52-годишен пациент с крайна фаза на цироза.

Експлантацията на черния дроб бе ръководена от доц. Васил Михайлов от ВМА, като процедурата продължи девет часа и се оказа технически много сложна. "Реципиентът беше в крайна фаза на чернодробна цироза, с наднормено тегло и други придружаващи заболявания, което направи трансплантацията изключително спешна", сподели проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА. "Въпреки високия риск, интервенцията бе успешна благодарение на усилията на нашия екип и колегите-анестезиолози." В момента пациентът е стабилизиран, интубиран и на апаратна вентилация.

Бъбреците на донора бяха трансплантирани на двама мъже, избрани с най-голям процент органна съвместимост от десет поканени за оценка от листата на чакащи. Единият реципиент е 55-годишен мъж от Хасково, а другият е 62-годишен мъж от София. След интервенцията, и двамата се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата, където състоянието им е стабилно с много добри жизнени показатели и диуреза.

Медиците изразяват своята искрена благодарност към близките на донора, които взеха това тежко, но животоспасяващо решение в трудния за тях момент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    да
    супер гадно да ти присадят черния дроб на някой гнусен вечно пиян цирозирал циганин.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари