Как българският конен спорт стъпи на олимпийската сцена преди 100 години

0
Българският конен спорт дебютира на Олимпийските игри в Париж през 1924 г., като е представен от ген. Владимир Стойчев и Крум Лекарски
Българският конен спорт дебютира на Олимпийските игри в Париж през 1924 г., като е представен от ген. Владимир Стойчев и Крум Лекарски Снимка: Държавен архив - Русе

Българският конен спорт дебютира на Олимпийските игри в Париж през 1924 г., като е представен от ген. Владимир Стойчев и Крум Лекарски

Преди точно 100 години, на Олимпийските игри в Париж през 1924 година, България направи своя дебют в конния спорт. На тази престижна спортна сцена страната ни беше представена от двама изключителни спортисти – генерал Владимир Стойчев и Крум Лекарски.

Крум Лекарски, български офицер с чин генерал-лейтенант, политически и спортен деец, е една от ключовите фигури в развитието на конния спорт у нас. Неговите заслуги са многобройни, а титлата "заслужил майстор на спорта" напълно отразява постиженията му. Освен участието си в Олимпиадата в Париж, Лекарски се състезава и на още три Олимпийски игри – в Амстердам през 1928 година, в Хелзинки през 1952 година и в Рим през 1960 година.

Лекарски печели признание не само на национално, но и на международно ниво. През 1931 година той заема първото място в престижното тристранно състезание в Аахен, Германия, а също така триумфира и на Балканските игри през 1931 и 1933 година.

Историческата снимка, запечатала този важен момент от българския спорт, е част от фонда на Борис Гайдаров и се съхранява в документалния масив на Държавен архив - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари