Израел, Йордания, Ливан и Ирак затвориха въздушното си пространство

0
Международни полети пренасочени след затваряне на ключови въздушни коридори
Международни полети пренасочени след затваряне на ключови въздушни коридори

Международни полети пренасочени след затваряне на ключови въздушни коридори

Безпрецедентно напрежение обхвана Близкия изток, след като Израел, Йордания, Ливан и Ирак затвориха въздушното си пространство в отговор на ракетна атака, извършена от Иран срещу Израел. Ситуацията предизвика хаос във въздушния трафик и повиши опасенията за по-нататъшна ескалация на конфликта в региона.

В Израел прозвучаха сирени за въздушна тревога в цялата страна, след което властите взеха бързи мерки за защита на гражданското население. Говорител на израелските летищни власти обяви: "Израелското въздушно пространство е затворено. Полетите се пренасочват към други дестинации извън Израел". Това решение доведе до значителни смущения в международния въздушен трафик, засягайки хиляди пътници и търговски полети.

Йордания, съседна на Израел държава, също предприе превантивни мерки. Службата за гражданска авиация на страната издаде изявление, в което се посочва: "Йорданското въздушно пространство е временно затворено". Всички излитания и кацания на територията на Йордания бяха преустановени до второ нареждане, което допълнително усложни ситуацията за авиокомпаниите, опериращи в региона.

Ливан и Ирак последваха примера на своите съседи. Иракското Министерство на транспорта издаде заповед за затваряне на въздушното пространство на страната, като мотивира решението си със съображения за сигурност. Официалната иракска информационна агенция НИНА съобщи, че министерството е разпоредило "временно спиране на въздушния трафик на всички иракски летища".

Тези драстични мерки бяха предприети в отговор на ракетната атака, извършена от Иран срещу Израел. Ситуацията остава изключително напрегната, като международната общност следи развитието на събитията с нарастваща загриженост.

Експерти по сигурността предупреждават, че затварянето на въздушното пространство на четирите държави може да има сериозни икономически последици за региона, особено за авиационния и туристическия сектор. Същевременно, тези мерки се разглеждат като необходими за гарантиране на безопасността на гражданските полети в условията на повишена военна активност.

Международните дипломатически усилия за деескалация на напрежението продължават, като световните лидери призовават за въздържане от по-нататъшни военни действия и връщане към преговорите. Очаква се Съветът за сигурност на ООН да проведе спешно заседание за обсъждане на ситуацията и възможните мерки за предотвратяване на по-нататъшно ескалиране на конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари