Иран: Ще отговорим на всяка израелска атака

1
Иранският външен министър провежда серия от срещи в региона за намаляване на напрежението
Иранският външен министър провежда серия от срещи в региона за намаляване на напрежението Снимка: АП / БТА / Архив

Иранският външен министър провежда серия от срещи в региона за намаляване на напрежението

Иран предупреждава за решителен отговор при евентуална израелска атака.

Напрежението в Близкия изток продължава да ескалира, след като иранският външен министър Абас Арагчи проведе телефонен разговор с генералния секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антонио Гутериш. По време на разговора Арагчи отправи предупреждение към Израел, подчертавайки готовността на Иран за твърд отговор при евентуална атака, предаде Франс прес.

Иран декларира готовност за отбрана

Според официално изявление на иранското Министерство на външните работи, публикувано днес, страната полага значителни усилия за запазване на мира и сигурността в региона. Въпреки това, от ведомството подчертават: "Иран е напълно готов да отговори решително на всяка авантюра от страна на Израел и да го накара да съжалява."

Предистория на конфликта

Напрежението между двете страни достигна връхната си точка на 1 октомври, когато Иран изстреля приблизително 200 ракети по посока на Израел, включително няколко хиперзвукови. Техеран обоснова атаката като ответен удар за убийствата на лидерите на ливанското движение "Хизбула" Хасан Насралла и на палестинското "Хамас" Исмаил Хания, за които обвини израелската страна.

Израел отговаря на заплахата

В отговор на иранската атака, израелският министър на отбраната Йоав Галант отправи предупреждение към Иран, заявявайки, че евентуалният отговор на Израел ще бъде "смъртоносен, прецизен и изненадващ".

Дипломатически усилия за деескалация

В опит да успокои нажежената ситуация, иранският външен министър Абас Арагчи предприе поредица от дипломатически визити в региона през последните дни. Той посети последователно Ливан, Сирия, Саудитска Арабия, Катар, Ирак и Оман.

Според информация от иранското Министерство на външните работи, днес Арагчи ще посети Йордания, след което ще продължи с визити в Египет и Турция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Българин
    С какво ще отговориш, руZZшлямски боклук жалък? Нямаш пари да си обършеш носа, само се дърлите на евреите подкукоросвани от руZZшлямските нещастници! Смешни резаци малоумни! Айде у пещерите! Слава на нашите израелски братя!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари