Иран подготвя атака с хиляди ракети срещу Израел

1
Високопоставен ирански военен обяви готовност за мащабна операция
Високопоставен ирански военен обяви готовност за мащабна операция Снимка: Асен Игнатов / Снимката е илюстративна

Високопоставен ирански военен обяви готовност за мащабна операция

Напрежението в Близкия изток продължава да се покачва след изявление на високопоставен представител на Иранската революционна гвардия. Той обяви, че страната е подготвена да изстреля хиляди ракети по ключови цели в Израел.

Помощник-командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция заяви, че Иран е приключил подготовката за мащабна атака срещу военни и икономически центрове на Израел. Той подчерта, че неотдавнашната операция на Иран е била стратегическа стъпка, поставяща основите за бъдещи разрушителни удари.

"Ракетните подразделения на Иран са в пълна бойна готовност и могат да поразят ключови цели в Израел във всеки момент", каза иранският военен.

Това изявление идва на фона на продължаващото напрежение между двете страни. Миналата седмица Иран изстреля над 180 балистични ракети по Израел, повечето от които бяха прехванати от противоракетната отбрана.

В отговор израелският министър на отбраната Йоав Галант заплаши с "смъртоносен, прецизен и изненадващ" удар срещу Иран. "Те няма да разберат какво ги е ударило", заяви Галант.

Междувременно министър-председателят Бенямин Нетаняху проведе телефонен разговор с президента на Съединените американски щати Джо Байдън, за да координират действията си. Според израелски медии, Байдън е изразил несъгласие с евентуални удари по ядрени или петролни обекти на Иран.

Ситуацията в региона остава изключително напрегната, като и двете страни демонстрират готовност за по-нататъшна ескалация на конфликта. Международната общност призовава за сдържаност и дипломатическо решение на кризата.

Експертите по международни отношения предупреждават, че по-нататъшната ескалация може да доведе до сериозни последици не само за двете страни, но и за целия регион. Те подчертават необходимостта от незабавни дипломатически усилия за деескалация на напрежението.

Световните лидери, включително представители на Организацията на обединените нации и Европейския съюз, призовават за спешни преговори между Иран и Израел. Те подчертават, че военният конфликт би имал катастрофални последици за целия Близък изток и може да застраши глобалната сигурност.

Междувременно, съседните на Иран и Израел страни засилват своята бдителност и военна готовност. Турция, Саудитска Арабия и други държави от региона следят ситуацията отблизо и призовават за въздържане от военни действия.

Анализатори отбелязват, че настоящата криза е резултат от дългогодишното напрежение между Иран и Израел, свързано с ядрената програма на Техеран и подкрепата на Иран за въоръжени групировки в региона. Те подчертават, че само чрез диалог и взаимни отстъпки може да се постигне трайно решение на конфликта.

Международната общност следи развитието на ситуацията с голямо безпокойство, надявайки се, че дипломацията ще надделее над военната конфронтация. Световните лидери призовават за незабавно прекратяване на враждебната реторика и започване на преговори за намаляване на напрежението.ди

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Ariel/Moni Levi
    Точно така,избийте ги,смърт на дрипавите ционистки маймуни
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари