"Емирейтс" спира полетите си до Иран, Ирак и Йордания

0
Авиокомпанията реагира на геополитическото напрежение с временно прекратяване на полети
Авиокомпанията реагира на геополитическото напрежение с временно прекратяване на полети Снимка: АП / БТА

Авиокомпанията реагира на геополитическото напрежение с временно прекратяване на полети

Националният авиопревозвач на Обединените арабски емирства (ОАЕ) "Емирейтс" обяви временно прекратяване на полетите си до Иран, Ирак и Йордания до края на седмицата. Решението е взето в отговор на нарастващото напрежение в Близкия изток, породено от неотдавнашната иранска атака срещу Израел.

Според официално съобщение на базираната в Дубай авиокомпания, всички полети до и от градовете Басра и Багдад в Ирак, Техеран в Иран и Аман в Йордания ще бъдат отменени на 4 и 5 октомври 2024 година.

От "Емирейтс" заявиха: "Продължаваме да следим отблизо ситуацията в региона и сме в контакт със съответните власти относно развитието". Авиокомпанията подчерта, че безопасността на пътниците и екипажа е от първостепенно значение и че решението е взето с цел минимизиране на потенциалните рискове.

Това не е единственото ограничение, наложено от "Емирейтс" в последно време. По-рано компанията обяви спиране на полетите си до Ливан до 8 октомври 2024 година, което допълнително илюстрира мащаба на безпокойство относно регионалната стабилност.

Решението на "Емирейтс" не е изолиран случай в авиационната индустрия. Други големи европейски превозвачи също предприемат предпазни мерки. Германската авиокомпания "Луфтханза" удължи спирането на полетите си до Бейрут до 30 ноември 2024 година, до Тел Авив до 31 октомври 2024 година и прекъсна връзките си с Техеран до 14 октомври 2024 година включително. Нидерландската авиокомпания КЛМ също реагира на ситуацията, като удължи спирането на полетите си до Израел до края на 2024 година.

Тези мерки са пряко следствие от напрежението, възникнало след ракетната атака на Иран срещу Израел, проведена на 2 октомври 2024 година. Инцидентът, при който ракети прелетяха над въздушното пространство на Йордания и Ирак, повиши опасенията от потенциална израелска ответна реакция и допълнително дестабилизиране на региона.

Авиационните експерти подчертават, че подобни решения за отмяна на полети не се вземат с лека ръка, тъй като водят до значителни финансови загуби и логистични предизвикателства за авиокомпаниите. Въпреки това, те са необходими за гарантиране на безопасността на пътниците и екипажа в условия на повишена несигурност.

Пътниците, засегнати от отменените полети, се съветват да се свържат директно с "Емирейтс" за информация относно презаверяване на билети или възстановяване на средства. Авиокомпанията увери, че ще положи всички усилия да минимизира неудобствата за клиентите си и да предложи алтернативни възможности за пътуване, където това е възможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари