Летищата в Истанбул се задръстиха от самолети

0
Ливанската диаспора търси убежище в Истанбул
Ливанската диаспора търси убежище в Истанбул Снимка: БТА / Нора Чолакова

Ливанската диаспора търси убежище в Истанбул

Летищата в Истанбул се изправиха пред безпрецедентно предизвикателство, след като Иран затвори въздушното си пространство в отговор на ескалацията на напрежението в региона. Ситуацията доведе до значително увеличение на въздушния трафик над Турция и принуди множество самолети да кацнат извънредно на турска територия.

Според информация от турския новинарски портал Хабер Глобал, около 20 самолета на чуждестранни авиокомпании са били принудени да се приземят в Истанбул поради внезапното затваряне на иранското въздушно пространство. Това решение на Иран е довело до необходимост от спешна промяна на полетните маршрути, засягайки не само летищата в Истанбул, но и в други турски градове.

Хаберлер, друг турски информационен сайт, описва ситуацията като "хаос във въздуха и на летищата", подчертавайки мащаба на проблема, пред който са изправени авиационните власти и пътниците.

Въздействието върху въздушния трафик не се ограничава само до извънредните кацания. Десетки планирани полети на чуждестранни авиокомпании от Истанбул към Ирак, Иран и Йордания са били отменени, предава БТА. Засегнати са както полетите от международното летище "Истанбул", така и от летище "Сабиха Гьокчен", а също и от други въздушни пристанища в Турция.

Турските авиопревозвачи също са предприели превантивни мерки. Националният превозвач "Търкиш еърлайнс" и нискотарифната авиокомпания "Пегасус" са отменили полетите си до Бейрут още преди няколко дни, цитирайки съображения за сигурност.

Междувременно, Истанбул се превърна в транзитен хъб за много ливански граждани, бягащи от нестабилната ситуация в родината си. Турски медии съобщават за непрекъснат поток от пристигащи ливанци, които използват услугите на авиокомпании като Emirates, Qatar Airways и Saudia Airlines.

Лина Джихааб, ливанска журналистка, пристигнала в Истанбул преди два дни, сподели пред турската агенция ДХА: "Ситуацията в Бейрут не е добра след последните събития. Цари ужас и хаос. В Ливан има няколко безопасни зони. Въпреки че живея в една от тях, предпочетох да дойда в Истанбул за по-сигурно. Ще остана тук няколко дни и ще проследя какво става. Да се надяваме, че ливанската армия ще овладее положението. Ако това се случи, ще се върнем. Искаме Ливан да бъде безопасна страна, както другите страни по света."

Повечето ливанци, пристигащи в Истанбул, планират да продължат пътуването си към европейски страни, където имат роднини. В резултат на това всички полети от Турция към Европа са напълно запълнени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари