Хакан Фидан: Има риск от регионална война, която дори може да се превърне в глобална!

0
Въпреки мрачните прогнози, турският външен министър увери, че се полагат непрекъснати усилия за намаляване на риска от реализиране на такъв катастрофален сценарий
Въпреки мрачните прогнози, турският външен министър увери, че се полагат непрекъснати усилия за намаляване на риска от реализиране на такъв катастрофален сценарий Снимка: ДПС Пресцентър / Архив

Въпреки мрачните прогнози, турският външен министър увери, че се полагат непрекъснати усилия за намаляване на риска от реализиране на такъв катастрофален сценарий

Турският външен министър Хакан Фидан изрази сериозна загриженост относно нарастващото напрежение в Близкия изток, предупреждавайки за потенциална ескалация на конфликта, който може да прерасне в регионална, а дори и в глобална война. Тези тревожни изявления бяха направени по време на интервю за Анадолската агенция, съобщават турските медии.

Фидан подчерта, че съществува реален риск от разширяване на конфликта, който може да обхване съседни държави като Ливан, Иран, Йордания и Египет. Той изрази особена загриженост относно ситуацията в Палестина, обвинявайки израелския премиер Бенямин Нетаняху в продължаване на "проекта за кражба на палестинските земи", който според него е започнал в началото на 20-и век.

"Продължава реализирането на проекта за кражба на палестинските земи, започнат в началото на 20-и век в региона", заяви Фидан, добавяйки, че това се извършва от Нетаняху "с подкрепата на Запада".

Турският външен министър не се поколеба да използва силни изрази, характеризирайки продължаващите действия срещу палестинците като "кланета и геноцид". Той също така изрази загриженост относно нарастващите заплахи срещу Ливан и вероятността от по-мащабен конфликт с участието на Иран.

"Има вероятност от регионална война, в която може да бъде въвлечен целият регион, включително Йордания и Египет. Тази криза може да се превърне в глобална война", предупреди Фидан.

Особено тревожен е фактът, че по време на неотдавнашното си посещение в Йордания, Фидан е научил за обявяването на военна тревога в страната поради събитията на Западния бряг. Това допълнително подчертава нестабилността в региона и потенциала за бързо ескалиране на напрежението.

Въпреки мрачните прогнози, турският външен министър увери, че се полагат непрекъснати усилия за намаляване на риска от реализиране на такъв катастрофален сценарий. Той подчерта необходимостта от международно сътрудничество и дипломатически усилия за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    фена на Путин
    Да не влиза само Турция, че по-силна от нейната армия в региона няма. От всичко по много имат. Ама по много. Само те сами могат да избочат кочината на еврюгите долни.
  • 1
    1
    Мюмюн
    Аха...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари