Реджеп Ердоган: След Ливан и Турция ще попадне под прицела на Израел

0
Турски лидери алармират за потенциална заплаха от Израел
Турски лидери алармират за потенциална заплаха от Израел Снимка: Реджеп Ердоган / Facebook

Турски лидери алармират за потенциална заплаха от Израел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи сериозно предупреждение от трибуната на турския парламент, заявявайки, че след Палестина и Ливан, Турция може да се окаже следващата цел на израелските амбиции. Това изказване предизвика вълна от коментари и анализи сред политическите наблюдатели и експерти.

В своята реч Ердоган изрази загриженост относно намеренията на израелското правителство, ръководено от Бенямин Нетаняху. "Казвам ви откровено, че след Палестина и Ливан израелското правителство, което действа със заблудата за Обетованата земя, ще насочи погледа си към земите на нашата родина с чисто религиозен фанатизъм", заяви турският президент. Той добави: "Въпреки че някои хора упорито не искат да го видят, правителството на Нетаняху гради една невъзможна мечта, която включва Анадола, и преследва утопия".

Ердоган не се поколеба да използва силни изрази, сравнявайки действията на израелското правителство с тези на нацисткия режим. "Обръщам се към онези, които казват, че Турция трябва да бъде неутрална, към онези, които казват, че Хамас е терористична организация; ние не сме изправени пред държава, а пред шайка убийци, които се хранят с кръв", подчерта той.

Изказването на Ердоган не е изолиран случай. Други високопоставени турски политици също изразиха подобни опасения. Нуман Куртулмуш, председател на Великото национално събрание на Турция, предупреди за възможността "израелската агресия да се насочи и към Турция през Сирия". Той заяви: "Ясно е, че една от крайните цели на "Обетованата земя" от Нил до Ефрат е Турция".

Йигит Булут, съветник на президента Ердоган и член на Съвета по икономическа политика към президентството, също се включи в дискусията, предупреждавайки, че "в скоро време Израел ще атакува джамията Ал-Акса и други свети места". Според него, след това "целта ще бъде родината Турция".

Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото действие и съюзник на Ердоган, изрази мнение, че действията на Израел са "послание към Турция". Той предупреди, че "войната няма да се ограничи само до Близкия изток".

Тези изказвания предизвикаха различни реакции сред анализаторите. Мурат Йеткин, известен турски журналист, свърза изявленията на Ердоган с публикация във вестник "Джерузалем пост" от 25 септември, която поставяше въпроса дали Ливан е част от "Обетованата земя" на Израел. Статията по-късно беше премахната от сайта на изданието след международни реакции.

От друга страна, журналистът Фатих Алтайлъ предлага по-различна интерпретация на ситуацията. Според него, "без Турция да заеме агресивна позиция спрямо Израел е невъзможно Израел да предприеме такова нещо". Алтайлъ смята, че реториката на турското правителство може да има вътрешнополитически цели.

Тези изявления и анализи показват нарастващото напрежение в региона и подчертават сложността на геополитическата ситуация в Близкия изток. Остава да се види как ще се развият отношенията между Турция и Израел в контекста на продължаващия конфликт и каква ще бъде реакцията на международната общност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари