Реджеп Ердоган: Терорът и геноцидът, които Израел извършва в Газа от година, обхванаха и Ливан

0
Турският президент критикува липсата на международна реакция срещу израелските действия
Турският президент критикува липсата на международна реакция срещу израелските действия Снимка: Реджеп Ердоган / Facebook

Турският президент критикува липсата на международна реакция срещу израелските действия

Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към действията на Израел в Близкия изток по време на речта си при откриването на новата парламентарна година в турския Меджлис. Държавният глава на Турция изрази загриженост относно ескалацията на конфликта и разпространението му в съседен Ливан.

Ердоган акцентира върху продължаващото насилие в ивицата Газа, което според него вече се разпростира и върху територията на Ливан. Той характеризира действията на Израел като "терор и геноцид", продължаващи от около една година в палестинската територия.

Турският лидер коментира, че израелските сили са навлезли по суша на ливанска територия, определяйки ги като "окупационни сили". Според него, Израел се опитва да въвлече и други страни от региона в конфликта, докато продължава своите действия в Газа и Ливан.

В емоционалното си изказване пред парламента Ердоган заяви: "Израел, който изби 42 хиляди души, включително 17 хиляди деца в Газа, а сега започна клане в Ливан, обаче не получава необходимата реакция от света". Тези цифри, посочени от турския президент, не са независимо потвърдени.

Ердоган подчерта географската близост на Ливан до турската граница, изразявайки загриженост за сигурността в региона. Той заяви решимостта на Турция да продължи усилията си за прекратяване на израелските действия и да настоява за налагане на санкции срещу Израел.

Турският президент изрази солидарност с ливанския народ, обещавайки подкрепа и помощ: "Ще подкрепяме нашите ливански братя и ще им помагаме по всякакъв начин", заяви Ердоган.

Изказването на турския държавен глава отразява нарастващото напрежение в региона и подчертава ролята на Турция като значим фактор в близкоизточната политика. Речта му в Меджлиса може да се разглежда като сигнал за по-активна турска позиция по отношение на конфликта между Израел и палестинците, както и потенциалното му разрастване в съседни държави.

Предстои да се види как международната общност ще реагира на призивите на Ердоган за по-решителни действия срещу израелската политика в региона. Ситуацията остава напрегната, а дипломатическите усилия за деескалация на конфликта продължават.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    въпрос
    Израел е създаден с резолюция на ООН на територия от Палестина с площ от 14 000 кв.км, сега е с територия над 27 000 кв.км. Хайде сега, някой да ми каже тези родиха ли си земя, купиха ли я или я завладяха?!? Защо когато се говори за израелски територии се избягва употребата на „окупирани територии“?!? Газа е една от тях! Що така бе, миме?!?
  • 2
    2
    до 1
    Че нещата са прости - прости са, ама явно нещо ти липсва, че да ги разбереш. Ливан никога не е бил израел, а Израел беше Палестина. Израел нападна чужда страна. Украйна никога не е била държава, а винаги е била в покрайнините на Русия, то и името и такова. Русия си върна своето.
  • -4
    1
    Гневен
    А за 3 години руска агресия, един милион избити украинци и руснаци, жени и деца нито дума от тая руска слуга Ерпосран. Хамаз започнаха тая война, те са виновни, не Израел. Русия е виновна , не Украйна и Запада. Украйна има право да се защитава от руската агресия, а Западът има право да помага на слабия, нападнат от агресор. Това са прости неща и всеки ги разбира!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какъв е най-яркият ви спомен?
- Веднъж гледах как един заварява.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари