Имената на жертвите на Червената армия стават публични

1
На 9 септември архивите публикуват стотици документи за Съветската окупация
На 9 септември архивите публикуват стотици документи за Съветската окупация Снимка: Държавна агенция „Архиви“

На 9 септември архивите публикуват стотици документи за Съветската окупация

За първи път в България ще бъдат публично достъпни имената на жертвите на Червената армия от периода на Съветската окупация (1944-1947 г.). Това значимо събитие ще се осъществи на 9 септември, когато Държавна агенция "Архиви" ще представи новия си уебсайт, посветен на този период от историята на страната.

Уебсайтът, озаглавен „Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)“, ще съдържа 1472 документа и 2670 изображения, като голяма част от тях ще бъдат публикувани за първи път. Документите са събрани от 27 различни архива, а най-значимите са запазени в Централния държавен архив. Сред тях ще бъде и пълен списък на жертвите на Червената армия в България, който ще предостави възможност на близките на загиналите да разберат повече за съдбата на своите роднини.

Инициативата на Държавна агенция "Архиви" цели да запълни важна празнина в знанието за този драматичен период от близкото ни минало. Очаква се платформата да намери широко приложение в научни изследвания и публицистика, като бъде непрекъснато обогатявана с нови материали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    20
    Свети Унуфри
    Много важно, че Червената армия избила малко фашистка сган. Да се върнат и да си довършат работата!!!
  • 4
    19
    Соросоид
    ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ МИТРОФАНОВА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРАЗНИКА Ваше неyважаемo нищожество Митрофанова, Историческите факти не само красноречиво показват, но безусловно доказват, че нямаме изобщо за какво да сме благодарни на Русия. Защото Русия е била ПРОТИВ България и нейните интереси при: ✔️ Борбата за българската църковна независимост 1827-1870 ✔️ Съединението 1885 ✔️ Независимостта 1908 ✔️ Балканска война 1912-1913 ✔️ Междусъюзническа война 1913 ✔️ Първа световна война 1915-1918 ✔️ Втора световна война - 1941-1945 Русия никога не е смятала България за братска държава, а за колония, за завладяна и принадлежаща ѝ територия... За "Задунайска губерния". Затова Путин и Вие, неговите подчинени нещастници, е добре да знаете, че миризливият Ви казашки ботуш и впиянчените Ви "дипломати", водени лично от Вас, отдавна изобщо не сте добре дошли. Върнете се обратно в блатната си родина, където мнозинството все още ходи до тоалетна по вънка и не се съвместява с живота поради зъбобол или грип. Не Ви желаем в нашата родина. Да живее България. МитрофановаИдиНаХyZ
  • -4
    18
    Левски е масом
    И останалите са били мссони, слуги на дявола, защо да им се слагат паметници? Както масона Чарлз Дарвин иьмислиж лъжата за еволюцията, че баба ти и дядоти са били риби и гущери, в което даже той не е вярвал, така и националните ни "гврои" са някакви масони, слуги на дявола.
  • -4
    17
    бахти глупаците
    Аз също искам да бъда ебан първо в гъза и после в устата като бесарабски хуйосмук
  • -7
    16
    пак казвам
    Аз съм бесарабския хуйосмук мартинчо,искам да бе ебете на паметника на Альоша!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари