Пламен Павлов: Последиците от 9 септември още не са отшумели

2
Историкът коментира значението на събитията от 1944 година
Историкът коментира значението на събитията от 1944 година Снимка: БГНЕС

Историкът коментира значението на събитията от 1944 година

80 години след Деветосептемврийския преврат неговото влияние все още е осезаемо в България. За по-голямата част от обществото тази дата е изгубила своето значение и се е превърнала в забравен спомен. Това обаче е грешка, тъй като събития като 9 септември 1944 г. трябва да останат в историческата памет, подчертава историкът проф. Пламен Павлов предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус".

Според него голямата дата всъщност е 5 септември, когато Съветският съюз обявява война на България, въпреки че страната вече е управлявана от демократично правителство, което е обявило война на Германия. Той пояснява, че българските войски не са оказали съпротива на Червената армия, което е довело до окупацията на страната. Според проф. Павлов превратът на 9 септември е просто официализация на решения, взети много по-рано. Той обаче отбелязва, че вината не лежи само върху Съветския съюз, а и върху западните съюзници, които по геополитически съображения са позволили България да попадне в съветската зона на влияние.

По време на политическата нестабилност в България правителствата се сменят често, като през 1944 г. правителството на Иван Багрянов е на власт само три месеца. Проф. Павлов описва Багрянов като демократ, близък до земеделските кръгове, и отбелязва, че неговото правителство е безпартийно. Превратът от 9 септември, извършен под диктата на Съветския съюз, поставя началото на радикални промени. Министърът на войната Иван Маринов, свързан с комунистите, играе ключова роля в тези събития.

Проф. Павлов обръща внимание и на жертвите на съветската окупация, които се оценяват на около 120 души, жертви на мародерство, изнасилвания и други престъпления. Съветските войски достигат до 300 000 души, а по-късно числеността им се редуцира до 90 000. Тежестта на издръжката на тези войски пада върху българския бюджет, като около половината от тогавашните средства на държавата се изразходват за тях.

Проф. Павлов отбелязва, че след окупацията започва комунистически терор, който води до убийствата на хиляди българи, включително чрез Народния съд. Според него тази жестока дата не трябва да се възвеличава, както все още правят някои политически сили в страната.

Историкът твърди, че в България няма истински фашизъм преди 9 септември 1944 г. Ако съществува форма на фашизъм, то това е „червеният фашизъм“, наложен след преврата. Павлов изразява разочарование, че въпреки осъждането на комунизма преди повече от 20 години, някои все още празнуват тази дата.

В заключение, проф. Павлов подчертава, че по-голямата част от българското общество отдавна е осъзнала последствията от събитията на 9 септември и е време политическите сили да скъсат с идеологическото наследство на тоталитаризма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари