Архивът на Иван Костов става държавно достояние

1
Бившият министър-председател предоставя лични документи на Държавна агенция "Архиви"
Бившият министър-председател предоставя лични документи на Държавна агенция "Архиви" Снимка: БТА

Бившият министър-председател предоставя лични документи на Държавна агенция "Архиви"

Бившият министър-председател на България, Иван Костов, направи значителен жест към държавата, като дари съществена част от личния си архив на Държавна агенция "Архиви". Предоставените материали обхващат приблизително шест линейни метра документация на хартиен носител, допълнени от електронни записи.

По време на церемонията по предаването Костов поясни, че дареното не представлява целия му личен архив. Той разкри, че значителна част от документите му са били безвъзвратно изгубени вследствие на поредица от криминални инциденти през 1999 година. Бившият премиер сподели, че домът му е бил обект на шест отделни кражби, като при една от тях е бил откраднат твърдият диск на неговия компютър, съдържащ важна информация.

Сред предоставените материали се открояват лични документи с историческа стойност, включително кръщелно и брачно свидетелство, както и свидетелство за раждане и за завършен първи клас. Костов подчерта, че архивът съдържа и множество албуми със снимки, документиращи важни моменти от неговия живот и политическа кариера.

Като особено ценен експонат в дарението Костов изтъкна документ, създаден съвместно с Веселин Методиев по време на неговия мандат като министър-председател. Този документ, посветен на националния идеал, съдържа ключовата теза, че просперитетът на България е неразривно свързан с благоденствието на нейните съседни държави.

Коментирайки актуалната политическа ситуация в страната, Костов изрази оптимизъм относно възможностите за формиране на стабилно правителство. Той отправи послание към съвременните политици:

"На всички днешни политици искам да кажа, че много се надявам да се поучат от миналото, от това, което е правено, от положителните неща, от грешките особено. Да не се надяват само на своите грешки, за да извличат поука за това какво следва да е добре за България. До компромис се стига, когато се изостави личният интерес и когато се остави на заден план партийният интерес или интересът на политическата формация. Ако е коалиция и се направи усилие, което е в името и в интереса на всички ни, т.е. на цялото общество, на България", коментира Иван Костов - премиер на България в периода 1997 - 2002 година.

Костов подчерта необходимостта от приоритизиране на националните интереси над личните и партийните амбиции. Той призова за компромис и сътрудничество между политическите сили в името на общото благо и просперитета на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Pyce
    А парите кога???
  • 5
    3
    Манго Драгалевски
    Никой не е окрадвал България така както дъртите цигани комунисти като мен. Масовата приватизация беше най голямата измама на прехода,а аз трябва да гния в затвора за 100 години поне.
  • 2
    2
    Швейк
    Аз къщо имам свидетелство за завършен трети клас....
  • 4
    1
    Ники
    Щом тоя негодник изпълзя от дупката си се мисли за недосегаем тоя крадец безроденкойто съсипа България и бъдещето ни
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари