Историк: България не е можела да избегне комунистическия режим

0
Новата архивна революция разкрива истината за съветската окупация на България през 1944 година
Новата архивна революция разкрива истината за съветската окупация на България през 1944 година Снимка: Bulgaria On Air

Новата архивна революция разкрива истината за съветската окупация на България през 1944 година

Държавна агенция "Архиви" публикува нови документи, разкриващи подробности около навлизането на Червената армия в България през септември 1944 година. Тези архиви хвърлят светлина върху един от най-преломните моменти в българската история, довел до коренна промяна в политическата и икономическата система на страната.

Доцент Светослав Живков, изтъкнат историк и експерт по темата, коментира значимостта на новоразкритите документи в предаването "Операция История" по телевизия Bulgaria On AIR. Според него, публикуването на тези архиви е част от така наречената "архивна революция", която прави достъпна за широката общественост информация, досега позната само на тесен кръг специалисти.

"Тези документи не са неизвестни на експертите, но бяха трудно достъпни за масовия българин. Това, което се прави, е част от така наречената 'архивна революция'," заяви доцент Живков.

Историкът подчерта, че навлизането на Червената армия в България е било повратна точка, която е довела до фундаментални промени в държавното устройство. За разлика от предишните преврати в страната, този път промяната е била всеобхватна и необратима.

"Събитията, които съпътстват навлизането на Червената армия в България, довеждат не просто до поредния преврат, каквито в България имаме три в десетилетията от по-ранния период, но до един коренен прелом, до ликвидиране на държавата в този вид, в който тя съществува и е учредена през 1878-79 година, до формиране на нов тип държава, на нов тип система - както политическа, така и икономическа. Наистина разломът е значителен," обясни доцент Живков.

Въпреки че формално след примирието в Москва в края на октомври 1944 година се установява съюзническа окупация, доцент Живков разкрива, че реалният контрол е бил в ръцете на съветските представители. Съюзната контролна комисия, създадена да управлява окупираната територия, е включвала и британски, и американски представители, но те са играли по-скоро символична роля.

"Още от самото начало конците се дърпат от съветските висши офицери, които са тук. Комисията практически се управлява от съветския представител - това е Сергей Бирюзов - човекът, който активно ще се меси във вътрешните работи на България през следващите месеци," поясни историкът.

Доцент Живков изрази мнение, че България не е имала реален шанс да избегне установяването на комунистически режим, тъй като подобна съдба е сполетяла практически всички държави, попаднали под контрола на Червената армия след Втората световна война.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари