Глобална суша застрашава световните доставки на храни и енергия

0
Рекордни температури и липса на валежи водят до критично ниски нива на реките
Рекордни температури и липса на валежи водят до критично ниски нива на реките

Рекордни температури и липса на валежи водят до критично ниски нива на реките

Европейската комисия алармира за глобални предизвикателства, породени от рекордно високите температури и продължителната липса на валежи. Тези климатични аномалии оказват сериозно въздействие върху продоволствената сигурност, поминъка на милиони хора и производството на енергия в множество региони по света.

През юли 2024 година глобалните температури достигнаха безпрецедентни нива, надминавайки всички исторически рекорди със средна стойност от 17,16 градуса по Целзий. Тези екстремни топлинни явления предизвикаха засилено изпаряване на почвената влага, което от своя страна направи растителността и биологичното разнообразие по-уязвими и подложени на стрес в много части на планетата.

Комбинацията от необичайно високи температури и ниски нива на валежи доведе до драстично понижаване на водните нива в големи речни басейни като Амазонка, Ла Плата и Замбези. Това оказва пряко влияние върху икономиките и по-широките екосистеми в засегнатите региони.

Експертите от Европейската комисия посочват, че рядката комбинация от три основни климатични фактора - Ел Ниньо, положителната фаза на дипола в Индийския океан и топлата фаза на тропическия Северен Атлантически океан - е допринесла, заедно с глобалното изменение на климата, за засилване на сушата в Южна Америка, Южна Африка и части от Средиземноморието и Източна Европа.

Най-засегнати региони

Според "Глобалния преглед на сушите - септември 2024 година", публикуван от Съвместния изследователски център към Европейската комисия, няколко региона на света са преживели изключително високи температурни аномалии. През юли 2024 година тези аномалии са надхвърлили 3 градуса по Целзий в Северозападна Северна Америка, Източна Канада, Средиземноморието, Източна Европа, Югоизточна и Централна Африка, Иран, Западна и Централна Русия, Япония и Антарктида.

За периода от август 2023 година до юли 2024 година са регистрирани общо 52 отделни метеорологични явления с удължена суша. Най-мащабните и продължителни от тях са наблюдавани над Южна Америка, Централна и Източна Азия, Централна Африка и Северна Америка.

Въздействие върху селското стопанство и продоволствената сигурност

Сушите, съчетани с горещи вълни и продължителни топли периоди, оказват негативно влияние върху производителността на земеделските култури в няколко региона на Европа, Южна Африка, Централна и Южна Америка и Югоизточна Азия.

Земеделските производители в районите, засегнати от продължителни засушавания, са изправени пред сериозни предизвикателства, включително намаляване на добивите и проблеми с отглеждането на култури. Това потенциално води до спад в доходите и оказва влияние върху местните икономики. Особено тежко са засегнати районите без устойчиви напоителни системи или пряк достъп до прясна вода.

Екстремните суши тласкат милиони хора от състояние на хранителен стрес към кризисни нива в много региони по света. Намаляването на наличните хранителни ресурси допълнително излага уязвимите групи от населението на риск от глад и недохранване. В Южна Африка се очаква милиони хора да се нуждаят от хранителна помощ през следващите месеци.

Влияние върху енергетиката и транспорта

Реките, езерата и водните резервоари са достигнали критично ниски нива в резултат на комбинацията от продължителна липса на валежи и засилено изпаряване, причинено от високите температури.

В Южна Америка реки като Амазонка са с тревожно ниски водни нива, което застрашава селското стопанство, снабдяването с питейна вода, транспорта и производството на водноелектрическа енергия.

В Южна Африка изключително ниският воден поток на река Замбези - важен източник на водноелектрическа енергия за няколко страни - причинява недостиг на електроенергия и прекъсвания на електрозахранването, водейки до редица косвени последици.

Сериозният недостиг на вода в Мароко, Испания, Италия и Южна Африка принуждава правителствата да въвеждат ограничения за използването на водните ресурси. В басейна на река Нил и в някои части на Южна Америка споровете за правата върху водите вече се превръщат в належащ проблем.

Прогнози и необходимост от спешни мерки

Според прогнозите, през следващите месеци Централна Африка и Северна Европа могат да се сблъскат с по-влажни от обичайното условия. Въпреки това, общата тенденция предполага, че в много от засегнатите региони ще продължат да преобладават сухи и по-топли от средните условия, което допълнително ще намали речните потоци и ще натовари водните ресурси.

С оглед на влошаващите се условия на суша, международното сътрудничество и навременните интервенции са от решаващо значение за подпомагане на населението в някои от най-засегнатите райони. Необходима е спешна хранителна помощ, особено в Южна Африка, където се очаква над 30 милиона души да имат нужда от подкрепа между октомври 2024 година и март 2025 година.

Експертите подчертават важността на системите за ранно откриване, като например мониторинг на сушите, които могат да предоставят на земеделските стопани и политиците доказателства за необходимостта от подкрепа и да ускорят процесите на предвиждане и реагиране при суша. Използването на устойчиви на суша култури, които изискват по-малко вода и издържат по-добре на високи температури, може да помогне за намаляване на загубите, особено когато се комбинира с агролесовъдни техники, консервационна обработка на почвата и сеитбооборот.

Ефективното управление на водните ресурси, включващо намаляване на загубите на вода по тръбопроводните мрежи, подобряване на устойчивите напоителни системи и инвестиции в събирането и обезсоляването на дъждовна вода, може да допринесе значително за изграждането на устойчивост към воден недостиг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари