Глобалната суша удря по джоба на любителите на кафе

0
Бразилия и Виетнам в кафеена криза: Как това засяга потребителите?
Бразилия и Виетнам в кафеена криза: Как това засяга потребителите?

Бразилия и Виетнам в кафеена криза: Как това засяга потребителите?

Глобалната суша удря по джоба на любителите на кафе.

Цените на кафето на световните пазари бележат драстичен скок през последните месеци, като повишението надхвърля 13 пъти в сравнение с предходни периоди. Това се дължи основно на намаляващите валежи в регионите, където се отглежда тази ароматна напитка.

От началото на 2024 година цената на сорта "Арабика" е нараснала с внушителните 40 процента. Междувременно, сортът "Робуста" почти изчезва от търговския пазар поради недостиг на предлагане.

Дори по-евтините сортове кафе не остават незасегнати от тази тенденция. В момента те се търгуват на цена от 5480 долара за тон, което представлява значително увеличение спрямо предходните нива.

Икономистът Васил Караиванов коментира ситуацията пред bTV: "Повишението на цените е икономически процес. Имаме два ефекта. Първият е, че наистина се развива по света кафе културата – нараства употребата на кафе, предимно в Азия. Повишеното търсене води до по-високи цени. От друга страна има проблем с реколтите".

Бразилия и Виетнам, които са водещите производители на кафе в световен мащаб, са изправени пред сериозни предизвикателства тази година. И в двете държави реколтата е значително по-слаба от очакваното поради продължителната суша, която засяга регионите на отглеждане.

Въпреки че настоящите цени на кафето са високи, те все още не са достигнали рекордните нива от края на 70-те години на миналия век. Тогава силна слана унищожи 70 процента от кафеените плантации в Бразилия, което доведе до безпрецедентен скок в цените. Въпреки това, британският вестник "The Independent" отбелязва, че през последните години се наблюдава бързо нарастване на цените на тази популярна напитка.

Експертите предупреждават, че ако тенденцията на намаляващи валежи в основните региони за производство на кафе се запази, това може да доведе до дългосрочни последици за пазара и потребителите. Възможно е да се наложи преосмисляне на производствените практики и търсене на алтернативни методи за отглеждане на кафе, които да са по-устойчиви на променящите се климатични условия.

За любителите на кафе по целия свят, включително и в България, това означава, че може да се наложи да свикнат с по-високи цени за любимата си напитка в близко бъдеще. Същевременно, това би могло да стимулира интереса към алтернативни напитки или към по-ефективно използване на наличните кафеени ресурси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари