НАСА прогнозира екстремни температури в Испания

0
Мадрид, Валенсия и Андалусия под заплаха от климатичните промени
Мадрид, Валенсия и Андалусия под заплаха от климатичните промени Снимка: Асен Игнатов / Архив

Мадрид, Валенсия и Андалусия под заплаха от климатичните промени

Американската космическа агенция НАСА публикува доклад с мрачни прогнози за бъдещето на някои испански региони. Според изследването, до 2050 година значителни територии в страната може да станат неподходящи за обитаване поради екстремните климатични промени.

Кои са застрашените региони

Докладът очертава три основни зони в риск - столицата Мадрид, разположена в централното плато Месета, Валенсианската общност и Андалусия.

Екстремни температури и природни бедствия

Учените прогнозират драматични промени в климата на тези региони. Очакват се продължителни периоди с температури над 35 градуса по Целзий, които ще се задържат до три последователни месеца. Освен това, районите ще бъдат изправени пред сериозни предизвикателства като:

  • Продължителни засушавания
  • Намаляващи нива на водните резервоари
  • Торенциални дъждове
  • Зачестяване на екстремните метеорологични явления
  • Повишаване на морското равнище в крайбрежните зони

Здравни рискове за населението

Продължителното излагане на високи температури създава сериозни рискове за здравето на хората. При температури от 35 градуса по Целзий в продължение на 6 часа, човешкото тяло губи способността си да се охлажда чрез изпотяване. Това може да доведе до топлинен удар, като опасността е особено голяма при висока влажност на въздуха.

Канарските острови - изключение от тенденцията

Единственият район в Испания, който се очаква да запази относително стабилни климатични условия, са Канарските острови. Според доклада, архипелагът ще бъде по-слабо засегнат от екстремните промени в климата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари