ЕС измисли как да заобикаля Унгария

0
Виктор Орбан ще отпадне от някои общи решения в ЕС
Виктор Орбан ще отпадне от някои общи решения в ЕС Снимка: Виктор Орбан / Facebook

Будапеща няма да може да пречи с вето на общите решения в помощ на Украйна

Европейският съюз е намерил начин, за да заобиколи ветото на Унгария за закупуване на оръжия за Украйна с печалбите, генерирани от замразените руски активи през тази година, заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в интервю пред в. "Файненшъл таймс", пише Mediapool.

Ръководителят на европейската дипломация каза, че след като Унгария се е въздържала от по-ранно споразумение за заделяне на приходите от замразените руски активи, тя "не би трябвало да участва в решението за използване на средствата".

Според думите му заобикалянето е "сложно като всяко правно решение, но то действа".

Заобикалянето на ветото на Будапеща по този начин би могло да премахне и пречка, която би могла да усложни усилията на Г-7 да събере до декември заем от 50 млрд. долара за Киев, който да бъде изплатен от бъдещите постъпления от руските активи - решение, взето от лидерите на Г-7 на срещата на върха в Италия по-рано през юни.

Около 200 млрд. евро руски активи са замразени в Европейския съюз, най-вече в Белгия, а през май страните от ЕС приеха план за използване извънредните приходи от замразените руски активи за подкрепа на отбраната и възстановяването на Украйна.

Унгария, която е и отявлено проруски настроена, отдавна се противопоставя на колективното предоставяне на военна подкрепа на Украйна от страна на държавите-членки на ЕС. Будапеща блокира и седем други решения, свързани с предоставянето на военна помощ на Киев, на стойност около 6,6 млрд. евро.

Правната вратичка, която ще бъде обсъдена от външните министри на ЕС в понеделник, ще бъде от решаващо значение за функционирането на сделката на Г-7 и за отпускането на заема от 50 млрд. долара до края на годината.

Съгласно плана на Г-7 печалбите, генерирани от замразените активи на Русия от следващата година нататък, ще бъдат изразходвани за изплащане на заема.

Въпреки това Унгария все още може да блокира санкциите на ЕС, съгласно които руските активи са блокирани - решение, което трябва да бъде подновявано с единодушие на всеки шест месеца от 27-те държави от ЕС, заявиха официални представители.

Борел каза, че Брюксел е предложил на Унгария сделка, подобна на тази, която НАТО сключи с унгарския премиер Виктор Орбан миналата седмица. Тя дава право на отказа на Будапеща от дейности в подкрепа на Украйна в замяна на това да не налага вето на други съюзници, подпомагащи Киев в рамките на пакта, но тя е била отхвърлена, пише "Файненшъл таймс"".

1.4 млрд. евро за оръжие още през следващата седмица

Следващата седмица се предвижда да бъде получена първата част от общо 2,5 милиарда евро приходи от запорирано руско имущество, които трябва да бъдат насочени за осигуряване на военна подкрепа за Киев, съобщи Борел пред журналисти в Люксембург. Първата част трябва да бъде на стойност от 1.4 млрд. евро, посочват от Ройтерс.

Външните министри на страните членки на ЕС са одобрили въпросната военна помощ за Украйна, като пакетът ще бъде финансиран за първи път с приходите от замразените активи на Централната банка на Русия, предаде ДПА.

Според Борел посещенията на Путин в Северна Корея и Виетнам показват, че той се готви за продължителна война в Украйна. Той допълни, че трябва да се продължат и дипломатическите усилия след мирната конференция в Швейцария, но и да се увеличи помощта за Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    'ш;ю'
    Странно е, че със същата ярост не се помага на Палестина и как от ЕС не са обявили президента на Израел за агресор и за диктатор...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари