Експеримент на "Грийнпийс": Термокамери отчетоха близо 70° на слънце в градовете

2
Интензивната урбанизация и липсата на зелени площи водят до екстремно нагряване
Интензивната урбанизация и липсата на зелени площи водят до екстремно нагряване

Интензивната урбанизация и липсата на зелени площи водят до екстремно нагряване

Градовете в България се превръщат в опасни "горещи точки" поради недостатъчната зеленина и интензивната урбанизация. Това се посочва в последния експеримент на природозащитната организация "Грийнпийс" - България, който разкри тревожни данни за градската среда. С помощта на термокамери екипът на "Грийнпийс" измери температурите около различни сгради в няколко български града, включително Пловдив, като регистрира стойности до 70° на слънце.

Меглена Антонова, директор на "Грийнпийс" - България, обяснява, че основната цел на експеримента е да се подчертае колко сериозен е проблемът с прегряването на градовете. "На слънце край някои от сградите засичаме дори температури до 70 градуса, много силно нагрети. Основната ни цел е да покажем, че градовете стават все по-горещи точки - буквално и преносно", споделя тя.

Екстремните температури, регистрирани в градовете, не само представляват риск за здравето на хората, но и създават условия за увеличаване на пожароопасността, особено през най-горещите летни дни. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупреждават, че в Северозападна, Централна и Югозападна България температурите могат да достигнат 40, дори 41 градуса през следващите дни, което допълнително усложнява ситуацията.

Една от основните причини за този проблем, според Антонова, е липсата на достатъчно зелени площи в градските райони. "Все повече страдаме от този проблем, защото много места се превръщат в горещи топлинни острови. Настилките, с които се покриват тротоари, всичко е свързано с това как ще се адаптираме към климата", допълва тя.

Експериментът на "Грийнпийс" ясно показва, че е необходимо да се вземат спешни мерки за увеличаване на зеленината в населените места. Градовете трябва да бъдат преосмислени и реорганизирани така, че да предлагат повече зелени пространства, които да намаляват температурите и да създават по-благоприятна среда за живот.

Освен това, горещото време, придружено със силни ветрове, които се очакват през следващата седмица, създава предпоставки за възникване на пожари, което прави ситуацията още по-опасна. Експертите препоръчват жителите на засегнатите райони да бъдат изключително внимателни и да избягват излишни дейности на открито в най-горещите часове на деня.

Експериментът на "Грийнпийс" е само едно от множеството предупреждения за негативните последици от климатичните промени и необходимостта от адаптация на градовете към новите условия. Зелените площи в населените места не са само естетически елемент, а ключов фактор за намаляване на температурите и подобряване на качеството на живот в урбанизираните зони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    До 3 и 4
    Явно тези чичаци са открили непознат досега на човечеството материал за настилки - асВалт! Понеже по улиците се полага асФалт... Като си неграмотен и не можеш да се отървеш от диалекта на селото си, поне не се изтропвай в коментарите!
  • 1
    4
    Темерут
    И за да влошим положението,правим тротоарите от асвалт. По-лесно и по-евтино от плочките, но черната повърхност се нагрява по-силно.
  • 2
    3
    Русенец
    Липсата на зеленина и асвалтиранете тротоари в Русе правят жегата още по-голяма!
  • -2
    2
    123
    Нищо грийн няма в грийнпийс България. Чуждо нпо изцяло отговарящо определението според американския закон "чуждестранен агент". От години мълчаха, сега обаче жегата ги разкряка. 100% има подмолни действия от тяхна страна. Чуждите агенти винаги действат с корист.
  • 3
    1
    ЛАКОМИЯТА
    За пари до това води.Строителя взел стотици хиляди,работниците за жълти стотинки бягат в чужбина,а купувачите се кефят ,че.живеят на центъра и че и това ще мине.Всички ще го разберат,но късно.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари