Диян Стаматов: Вкараха образованието в политическата си надпревара

0
Училищният директор изрази песимизъм относно настоящите опити за реформиране на учебното съдържание
Училищният директор изрази песимизъм относно настоящите опити за реформиране на учебното съдържание Снимка: Диян Стаматов / Facebook

Училищният директор изрази песимизъм относно настоящите опити за реформиране на учебното съдържание

Директорът на 119-то училище в София и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, Диян Стаматов, сподели своите надежди и притеснения за бъдещето на образованието в България в интервю за Българското национално радио.

В разговор за предаването "Неделя 150", Стаматов изрази оптимизъм за предстоящата календарна година: "Силно се надявам, че следващата календарна година ще започне с едно съчетание между добро увеличение на заплатите на учителите и възможност за въвеждане на система за измерване на качеството", заяви той.

Образователният експерт подчерта необходимостта от по-малко политическа намеса в образователната система и призова за отговорно управление: "Бих си пожелал също да има по-малко политика в нашето образование, но да има сериозни и отговорни управляващи".

Относно готовността за новата учебна година, Стаматов потвърди, че всичко е подготвено. Той обаче изрази загриженост относно продължаващия недостиг на учители, особено по ключови предмети, призовавайки Министерството на образованието да предприеме необходимите мерки за решаване на този проблем.

Стаматов разкри реалността зад учителските заплати, опровергавайки широко разпространеното мнение, че те са прекомерно високи: "Истината е обаче, че един млад учител в момента получава 1850 лева бруто, а след удръжките заплатата, която получава, е около 1500 лева".

Коментирайки скорошните промени в Закона за училищното и предучилищното образование, свързани със забраната на ЛГБТИ пропагандата в учебните заведения, Стаматов изрази критично отношение: "Вкараха образованието в политическата си надпревара с тази промяна. Тя не беше първостепенна и няма да промени образователния процес. В момента създава известни притеснения и проблеми".

Директорът изрази песимизъм относно настоящите опити за реформиране на учебното съдържание, отбелязвайки липсата на реален напредък въпреки множеството дебати.

Стаматов подчерта необходимостта от възстановяване на уважението към учителската професия и националното отношение към образованието. Той призова за съвместни усилия от страна на учители и родители за решаване на проблема с използването на мобилни телефони в училище.

Относно националното външно оценяване (НВО) след седми клас, Стаматов предложи няколко възможни промени, включително провеждане на изпита няколко пъти годишно и преразглеждане на тежестта на отделните предмети.

В заключение, Стаматов изрази загриженост относно нарастващата група хора, за които образованието не е приоритет, определяйки това като "сериозен проблем в перспектива". Той критикува и призивите за отказ от подаряване на цветя в първия учебен ден, определяйки ги като проява на "ниско битово отношение към образованието и към учителя".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари