Русе е в топ 7 на градовете с най-добри резултати на матурите

0
Заместник-министъра на образованието: Русенски ученици сред най-добрите в страната
Заместник-министъра на образованието: Русенски ученици сред най-добрите в страната Снимка: Асен Игнатов / Архив

Заместник-министъра на образованието: Русенски ученици сред най-добрите в страната

Учениците от Русенска област демонстрират впечатляващи резултати на националните изпити, нареждайки се сред водещите в страната. Това стана ясно по време на работна среща между заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, областния управител на Русе Драгомир Драганов и началника на Регионалното управление на образованието (РУО) - Русе, доктор Росица Георгиева.

Отлично представяне на национални изпити

Според данни на Министерството на образованието и науката (МОН), русенските ученици се отличават с високи постижения както на националното външно оценяване (НВО) след 7 клас, така и на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) след 12 клас. Особено впечатляващи са резултатите по български език и литература и по математика за седмокласниците.

Заместник-министър Михайлова подчерта: "Учениците от област Русе са сред най-добре представилите се на националното външно оценяване след 7 клас и на държавните зрелостни изпити след 12 клас."

Областният управител Драгомир Драганов изрази задоволството си от постигнатите резултати, определяйки ги като "атестат за работата на директорите и учителите от региона".

Силни и слаби страни в подготовката на учениците

Статистиката на национално ниво показва, че 75% от седмокласниците успешно се справят със задачите за четене с разбиране, демонстрирайки умения за извличане на информация от различни източници в личен и социален контекст.

Въпреки това, някои области се нуждаят от подобрение:

  1. Правопис на представки
  2. Пунктуация в сложното съчинено изречение
  3. Членуване на имената според синтактичната им функция

По математика седмокласниците показват добри умения за работа с тъждествено равни изрази, а близо половината успяват да извлекат информация от диаграми.

Русе - сред водещите градове на матурите

При държавните зрелостни изпити Русе затвърждава позицията си сред отличниците в страната. Градът заема седмо място по български език и литература, след София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Стара Загора.

Фокус върху качествено и достъпно образование

По време на срещата доктор Росица Георгиева, началник на РУО - Русе, благодари за подкрепата на министерството и увери, че заедно с директорите на учебните институции ще продължат да работят усилено за осигуряване на качествено и достъпно образование в региона.

Заместник-министър Михайлова изтъкна: "РУО - Русе винаги е откликвало на всички ангажименти, редовно е домакин на олимпиади и състезания по професии. В Русе се случват добри неща за образованието, а то е, защото работите екипно."

Предизвикателства пред образованието в региона

Въпреки успехите, образователната система в Русенска област се сблъсква и с някои предизвикателства:

  1. Демографска криза, водеща до намаляване броя на учениците в малките населени места
  2. Необходимост от по-активно участие на родители и общественост в борбата с наркотиците сред младежите
  3. Нужда от повече инициативност от страна на учители и училища в различни социални кампании

Нови инициативи в образованието

В рамките на срещата бяха обсъдени и предстоящи инициативи:

  1. Очаква се от ноември в Русе да започне да функционира кабинет по военно дело във Военното окръжие.
  2. Учениците от 8 до 12 клас ще имат възможност да се запознаят с учебни образци на изделия от въоръжението и припасите в Българската армия в извънучебно време.

Срещата, проведена в рамките на ежегодното годишно съвещание с директорите на училища и детски градини от областта, беше посетена и от представители на синдикатите, демонстрирайки широкия обхват на дискусията за бъдещето на образованието в Русенска област.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Родител
    Топ 7 не е за хвалене.
  • 1
    2
    Не се заблуждавайте
    Отличните резултати се дължат в голяма степен на частни уроци!! Без тях, материала преподаден в училище стига до около 55-60 точки на матурата /от 100/. Така, че не знам какво е това заблудаване, че "учебните институции ще продължат да работят усилено за осигуряване на качествено и достъпно образование в региона". Естествено, че има изключения - има много добри учители, чиито подход и преподаден материал е дал блестящи резултати и без частни уроци, но те са много малко в Русе.
  • -2
    1
    преписвач
    Добрите резултати на матурите се дължат на добрите преписвачи и слабия конърол.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари