Учители настояват за увеличение от поне 140% от средната заплата

0
Над 1300 пенсионери закърпиха новата учебна година
Над 1300 пенсионери закърпиха новата учебна година

Над 1300 пенсионери закърпиха новата учебна година

В навечерието на новата учебна 2024/2025 година, образователната система в България се изправя пред редица предизвикателства. Въпреки скорошното увеличение на учителските заплати, секторът все още се бори с недостиг на кадри и застаряващ персонал.

Според данни от Министерството на образованието и науката (МОН), в момента в системата на просветата работят над 92 000 души, включително директори, учители и други педагогически специалисти. Въпреки това, все още има 363 незаети позиции, което представлява 0,3% от общия брой.

Маргарита Янакиева, директор на Професионална гимназия по високи технологии "А.С.Попов" и преподавател по български език и литература, споделя своя опит: "Имаше период - до 2007 година, в който се замислях дали да не се откажа от професията си. Учителската професия беше поставена много ниско в йерархията. И заради заплащането".

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, изразява загриженост относно бъдещето на образователната система: "Работната заплата в средното образование е ниска – 1853 лева. В последните дни преди откриването на учебната година търсим хора. Тази година закърпихме кадровото осигуряване, благодарение на повече от 1300 пенсионери".

Статистиката показва, че само около 15% от учителите в България са на възраст до 35 години. Това поражда опасения за бъдещето на образованието в страната. Такева предупреждава: "През тези 3 години – 2025, 2026 и 2027, се сменя генерацията на учителите в системата. По 4000 учители излизат в пенсионна възраст. Утре образованието ще стане лукс – няма кой да преподава".

Особено трудно е намирането на учители по математика, информатика и природни науки. Професионалните гимназии също изпитват затруднения при набирането на специалисти. Янакиева потвърждава това: "Всяко лято имаме притеснението дали освободилите се работни места ще бъдат попълнени".

В отговор на тези предизвикателства, МОН планира увеличение на учителските заплати. Галин Цоков, министър на образованието, заяви: "В първата рамка, която в момента гледаме, на бюджета за 2025 година, е свързана с тази цифра 125% от брутната работна заплата".

Въпреки това, синдикатите настояват за по-значително увеличение. Такева предлага: "Средната брутна работна заплата в образованието да не бъде по-ниска от 135-140%, за което са необходими някъде около 580 милиона лева. Готови сме и на протестни действия, ако това не се случи".

МОН уверява, че се търси решение, което да удовлетвори учителите във възможно най-висока степен. Остава да се види дали предложените мерки ще бъдат достатъчни, за да привлекат и задържат качествени кадри в българското образование.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари