Димитър Главчев: Има настройка за коалиция в ЕП между ЕНП, социалистите и "Обнови Европа"

0
Служебният премиер подчерта, че представителите на тези политически семейства в Европейския парламент дават добър пример и на българския парламент как да се постигне мнозинство от проевропейски сили
Служебният премиер подчерта, че представителите на тези политически семейства в Европейския парламент дават добър пример и на българския парламент как да се постигне мнозинство от проевропейски сили Снимка: Министерски съвет / Facebook

Служебният премиер подчерта, че представителите на тези политически семейства в Европейския парламент дават добър пример и на българския парламент как да се постигне мнозинство от проевропейски сили

Има много сериозна настройка да се формира коалиция в Европейския парламент между Европейската народна партия, социалистите и "Обнови Европа", заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание, на което той направи коментар на по-важните теми в европейски и национален план от последната седмица.

Главчев коментира срещата на лидерите на ЕС отпреди дни и каза, че "не върви да споделя много", тъй като срещата е била неформална, но на нея е станало ясно, че има много сериозна настройка да се формира коалиция в Европейския парламент между Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и "Обнови Европа". Дебатът, каза Главчев, предизвика реакции на някои от участниците, които не са от тези три партии, но всички към момента са настроени, че тези три групи ще гласуват заедно.

Българският премиер подчерта, че представителите на тези политически семейства в Европейския парламент дават добър пример и на българския парламент как да се постигне мнозинство от проевропейски сили. Защото всички те казаха, че това им е принципът - да бъде проевропейска насочеността на тази коалиция и да подкрепя Украйна, каза Главчев. Той направи уговорката, че трябва да се изчака официалната среща на лидерите на 27-28 юни, за да бъде всичко окончателно. "Защото после от изявления чух неща, които не бяха в този вид, в който се представиха. Може би на много места е нормално първо да се говори едно, а после друго", коментира служебният премиер, предаде БТА.

Главчев все пак разказа в изявлението си преди началото на днешното правителствено заседание за някои подробности от неформалната среща на 17 юни. Предложени бяха три имена – едно за председател на Европейската комисия, друго име за председател на Европейския съвет и трето - за върховен представляващ или външен министър и заместник-председател на ЕК. За избора не се изисква консенсус, а е достатъчно мнозинство от 55% от гласувалите, което прави 17 участници в Европейския съвет, обясни процедурата Главчев. Трите политически семейства към момента имат между 405 и 410 души мнозинство, за да бъдат гласувани кандидатурите в Европейския парламент, тъй като за тяхното гласуване са необходими 361 гласа. За председател на Европейския съвет също към момента има постигната договорка, каза Димитър Главчев. Всичко обаче ще се формализира на 27-28 юни, подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари