Екатерина Захариева и Юлиян Попов са кандидатите за еврокомисар

0
Кандидатурите на двамата ще бъдат представени пред Урсула фон дер Лайен
Кандидатурите на двамата ще бъдат представени пред Урсула фон дер Лайен

Кандидатурите на двамата ще бъдат представени пред Урсула фон дер Лайен

На днешното заседание на Министерския съвет, проведено под ръководството на служебния премиер Димитър Главчев, бяха одобрени кандидатурите на Екатерина Захариева и Юлиян Попов за членове на Европейската комисия от името на Република България. Решението е от ключово значение за бъдещото представителство на страната ни в европейските институции и се очаква номинациите да бъдат представени пред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен още днес.

Политическа биография на кандидатите

Екатерина Захариева, която е номинирана от коалицията ГЕРБ-СДС, е позната фигура в българската политика. Тя бе министър на външните работи в третото правителство на Бойко Борисов и има богат опит на различни високи позиции. Преди това Захариева е заемала постовете на министър на правосъдието, вицепремиер и регионален министър в служебните правителства на Георги Близнашки и Марин Райков.

Юлиян Попов, който бе предложен от коалицията ПП-ДБ, също е с утвърден опит в управлението. В кабинета на Николай Денков той изпълняваше длъжността министър на екологията, като преди това е бил активен в различни екологични инициативи на европейско ниво.

Според служебния премиер Димитър Главчев, процесът на избор на кандидатите е бил внимателен и съобразен с високите изисквания, поставени от Европейската комисия. „Срещайки се с всички номинирани от партиите, установих, че те са на изключително високо ниво. Благодаря на партиите за сериозното отношение по този въпрос. Решението беше трудно, огледахме много фактори, които биха оказали влияние, но основно сме се придържали към писмото на председателя на ЕК и биографиите на кандидатите“, коментира Главчев.

Общо седем кандидати бяха предложени от различните политически партии, но след внимателен анализ на техните професионални постижения и политически опит, правителството се спря на Захариева и Попов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари