Деян Стратев: Сектор "Животновъдство" е подпомогнат с 300 милиона лева

1
Според заместник-министъра на земеделието и храните, тези средства са раздадени на одобрените за подпомагане фермери от Кампания 2023
Според заместник-министъра на земеделието и храните, тези средства са раздадени на одобрените за подпомагане фермери от Кампания 2023 Снимка: Facebook / 19-ти национален събор "Да запазим заедно българското"

Според заместник-министъра на земеделието и храните, тези средства са раздадени на одобрените за подпомагане фермери от Кампания 2023

Министерството на земеделието и храните е подкрепило българския животновъден сектор с близо 300 милиона лева през 2024 година. Това бе съобщено от заместник-министъра на земеделието и храните Деян Стратев по време на откриването на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български породи селскостопански животни, който се проведе в Калофер, съобщи БТА.

Според заместник-министър Стратев, тези средства са били насочени към одобрените за подпомагане фермери в рамките на Кампания 2023. Финансирането е предоставено чрез различни интервенции от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., както и чрез така наречената „Украинска помощ“, която е предназначена да компенсира част от увеличените разходи на земеделските производители, свързани с първичното селскостопанско производство.

Стратев подчерта, че държавната политика на Министерството е насочена към устойчивото развитие на сектор „Животновъдство“ и защита на интересите на фермерите. Той добави, че в тясно сътрудничество с браншовите организации Министерството ще продължи да работи за създаване на конкурентоспособен и екологично ориентиран сектор.

Заместник-министърът също отбеляза, че животновъдството е ключов отрасъл за преработвателната промишленост и гарантира продоволствената сигурност на страната.

„Мотото на днешното събитие, „Да запазим заедно българското“, отразява ангажимента на фермерите към съхранението на българските автохтонни породи селскостопански животни,“ каза Стратев и подчерта подкрепата на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, която помага за устойчивото управление и съхранение на генетичните ресурси в сектора.

Той посочи, че агенцията е основният изпълнител на държавната политика за развитие на високопродуктивното и специализирано животновъдство, като промотира качествата на българските породи селскостопански животни и ги утвърждава в съответствие с най-новите тенденции в сектора.

В рамките на събора в Калофер бяха представени редки български породи, сред които сиво искърско говедо, каракачански кон и каракачанско куче. Стопаните, които се грижат за животни с отлични характеристики, получиха награди за приноса си в опазването на тези ценни породи. Гостите на събитието имаха възможност да дегустират екологично чисти млечни и пчелни продукти, произведени от местни фермери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари