Д-р Красимир Гайтанджиев: Най-добрата профилактика срещу чревен вирус е да не ходите на плаж, когато духа вятър

0
През лятото има голям риск и от бактериални инфекции. Те се разпространяват най-често чрез храната и мръсните ръце
През лятото има голям риск и от бактериални инфекции. Те се разпространяват най-често чрез храната и мръсните ръце Снимка: УМБАЛ „Медика Русе“

През лятото има голям риск и от бактериални инфекции. Те се разпространяват най-често чрез храната и мръсните ръце

Д-р Красимир Гайтанджиев е специалист по гастроентерология и диететика в УМБАЛ „Медика Русе“ и ДКЦ-2. Завършва Медицинския университет в Плевен през 1985 г., след което специализира вътрешни болести. До 1992 г. взема и другите си две специалности.

Д-р Гайтанджиев има дългогодишен опит и непрекъснато повишава своята квалификация в областта на абдоминалната ултразвукова и ендоскопска диагностика, лечението на хронични вирусни хепатити. Участва в редица медицински форуми у нас и чужбина. Преподава във факултета „Здравни грижи“ на Русенския университет.

Представяме ви интервю на д-р Гайтанджиев с Мартин Георгиев, публикувано във вестник "Утро".

- Д-р Гайтанджиев, лятото е сезонът на стомашно-чревните разстройства. Какви са причините?

- Първо трябва да кажем, че стомашно-чревните разстройства се причиняват от инфекции, а те, от своя страна, са провокирани от вируси и бактерии. Летният чревен вирус е най-честият причинител на това неприятно състояние. Хората, особено децата, обикновено се заразяват с него на плажа край морето. Защо? Вирусът е термоустойчив и се размножава в пясъка. Хората може и да не понасят 40 градуса жега, но вирусът я понася. Когато духне вятър, микроорганизмите навлизат в тялото през носа и устата и така настъпва заразата. Затова когато духа вятър, по-добре да не ходим на плаж. Това е най-добрата профилактика срещу летен чревен вирус.

През лятото има голям риск и от бактериални инфекции. Те се разпространяват най-често чрез храната и мръсните ръце.

Когато плодовете и зеленчуците не се измиват добре, опасността от бактериална зараза е реална. В жегите храна, особено месна, не бива да остава извън хладилника дори и за няколко часа. Мухите също са преносители на зара, така че храната трябва да се пази от тях. Ако морската вода е бактериално замърсена, също има риск от развитие на стомашно-чревно разстройство.

Обичайно през лятото личната и обществена хигиена спада. За да се предпазим, е необходимо редовно да мием ръцете си с топла вода и сапун, особено преди хранене и след ползване на тоалетна. Ако няма подходящи за това условия, е добре да се ползват антибактериални продукти за дезинфекция. Личната хигиена е много важна, защото чрез мръсните ръце в организма навлизат всякакви бактерии и вируси, вкл. вирусът на хепатит А. Има го и в замърсената вода. Хепатит А е остро заболяване, което протича по-леко в сравнение с B и C хепатита и не хронифицира, но изисква лечение в болница.

- Какви са симптомите при вирусни и бактериални инфекции на гастроинтестиналния тракт?

- Повръщане, разстройство, висока температура. Това е летният грип, който възпалява стомаха и червата. Симптомите включват диария, повръщане, гадене, коремни спазми. Обикновено имунитетът в рамките на 2 до 4 дни изчиства летния вирус и симптомите отшумяват. Опасността, особено при малките деца, е от обезводняването. Затова хидратацията е ключова.

При употреба на храна, бактериално замърсена, могат да настъпят много сериозни усложнения, защото става дума за хранителни отравяния. При приготвянето на храната патогенните бактерии често загиват, но токсините остават в нея и могат да причинят интоксикация. Някои бактерии загиват при висока температура, но други като стафилококите са устойчиви и след термична обработка остават в храната и предизвикват интоксикация

Дали човек ще бъде заразен със салмонела, ешерихия коли или други патогени, последствията са едни и същи - повръщане, неспирно разстройство, често и със слуз, висока температура.

Ако летният вирус може да бъде управляван донякъде в домашни условия, то бактериалните инфекции в стомашно-чревния тракт не могат да бъдат контролирани у дома и е нужно болнично лечение.

- Защо не могат да се лекуват у дома?

- Първо, защото пациентите се обезводняват, второ, защото обикновено са с висока температура и трето, защото овладяването на диаричния синдром и повръщането може да се осъществи в болнични условия, където се правят вливания, венозно се вкарват медикаменти, антибиотици. Целта е да се спре диарията и повръщането, болният да се стабилизира и да се възстанови водно-електролитното и киселинно-алкалното равновесие в организма и сърдечно-съдовата функция.

Пациентът трябва да започне самостоятелно да се храни. Трябва много да се внимава и в тази насока. Много важно е лечението да започне навреме, за да не се допусне в резултат на възпалението и развитие на малабсорбционен синдром, който е свързан с нарушено усвояване на хранителни вещества от тънките черва.

- Казвате, че е важно навременното лечение, но някои хора със стомашно-чревни разстройства вместо да търсят лекар, предпочитат да пият лекарства за затягане. Това добро решение ли е?

- Бих посъветвал при диариен синдром пациентите да не си самоназначават антидиарични медикаменти. Моят съвет е, ако през първия ден човек има 5-6 изхождания и ако на следващия ден те продължат, задължително да потърси лекарска помощ. Дали при гастроентеролог, или при инфекционист, няма значение. Самолечението с такива медикаменти е вредно.

- Защо, в какво се състои вредата?

- Когато тънкото черво е инфектирано, то работи по-ускорено. Чрез засилената перисталтика се мъчи да изхвърли токсините навън. Когато с тези препарати забавим движението на червото, бактериите остават вътре и започват интензивно да се размножават и да се увеличава интоксикацията. Затова най-късно на втория ден трябва да потърсим медицинска помощ. Като се има предвид, че това са неща, които могат да вкарат човек в болница.

- Как обичайно се лекуват вирусните стомашно-чревни разстройства?

- Те се предизвикват от ротавируси, за тях специфичен лек няма, срещу тях антибиотиците не действат. Антивирусните препарати са ефективни, ако се пият предварително, профилактично да си вдигнем имунитета. Както вече споменах, най-често имунната система успява да се справи с инфекцията в рамките на няколко дена.

- Значи имунитетът е най-добрата защита срещу вирусните стомашно-чревни инфекции. Но защо тогава толкова много хора, предимно деца, се заразяват?

- Силната имунна система е главното, като се има предвид, че вирусът е може би най-старият жив организъм на Земята, единственият щит срещу него е тя.

Имунното състояние на нашето население обаче е доста критично поради факта, че храненето не е качествено

Днес у нас трудно можем да намерим истински здравословна храна. А именно храната, която консумираме всеки ден, е важен фактор за имунитета. За съжаление, храните ни са второ и трето качество, пълни с консерванти. Месата са пълни с антибиотици и хормони, които особено при неукрепналия детски имунитет са предпоставка за развитие на алергии. Автентичните български плодове и зеленчуци почти се изгубиха, а качеството на вносните сортове, дори отгледани тук, са под въпрос. Заменени са с хибридни сортове и ГМО, които правят впечатление с обем и издръжливост, но за сметка на вкусовите им качества и хранителната им стойност.

- Затова ли напоследък има толкова много стомашно-чревни заболявания?

- Да, храната създава проблемите в стомаха и чревния тракт. Все повече хора страдат от подуване на корема, куркане на червата, чести изхождания. Това зависи от това какво консумираме и ако продължаваме упорито да го консумираме, накрая се разболяваме. За да сме здрави и да имаме висок имунитет, е важно да приемаме качествени продукти, които да ни осигурят необходимите хранителни вещества, витамини и минерали. За съжаление, нямаме гаранция, че това, което купуваме от магазина, а дори и от малките производители, отговаря на изискванията.

- И все пак като специалист и по диететика, препоръчайте на читателите как да се хранят така, че да се поддържат в добро здраве?

- Българите имат два лоши навика - да ядат големи количества свинско месо и сланина, най-високо калоричната храна, и сладко, особено шоколадови изделия. Шоколадът отключва хормон на щастието и човек, когато е нещастен и в депресия, се изкушава. Изненадвам се от някои пациенти, които казват, че изяждат цял шоколад на ден. Тъй като голяма част от болестите идват от качеството и количеството на храната то моята съвет е хората да се хранят умерено, до колкото е възможно да ядат чиста храна. Добре е да спазват балансирана диета, в която пресните плодове и зеленчуци да са повече.

Тъй като през лятото мнозина обичат да пият бира, коктейли, концентрати, по-често се събират компании, искам да предупредя, че човек трябва да е внимателен с напитките, защото в противен случай страда черният дроб. Алкохолът, тлъстите меса и сладкото водят до стеатоза на черния дроб. Всеки 3-4 българин има стеатоза, защото се храни неправилно. На този терен, като наливаме алкохол в големи количества, черният дроб започва да се разболява. Не казвам в каква степен, но ако той има заболяване, то започва да се обостря.

Когато има проблем, първо урината става тъмна като бира или чай. Ако човек продължи в същия дух, лека-полека склерите пожълтяват. Това вече е сериозен сигнал, че нещата са свързани със състояние, при което трябва да се вземат веднага лечебни мерки.

- Какви са първите мерки, които хора с такива симптоми, трябва да вземат?

- В никакъв случай не бива да прибягват до бабини илачи, а по най-бързия начин трябва да потърсят гастроентеролог, който да установи точното заболяване на черния дроб, да започне лечение и последващо наблюдение. От голямо значение е пациентът да избере квалифициран специалист и да му се довери. В УМБАЛ „Медика Русе“ и в ДКЦ-2 работят гастроентеролози с необходимите знания и опит. Освен това ние разполагаме и със съвременна апаратура, което също е важно за точната диагностика и ефективното лечение. Бих искал да напомня, че всяко нарушение в храносмилателната система не търпи изчакване и самолечение, а изисква навременна и квалифицирана лекарска помощ, за да се избегнат усложненията и трайните последствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    3
    доц. д-р, дм
    Също медицинската наука препоръчва да не пикаете прави срещу вятъра, а през зимата да не ядете жълтия сняг.
  • 11
    2
    Anton
    Този е пьлен простак и некадьрник,боклуците на Медика,много неприятен тип,бягайте от него,че и го пускат да дава интервю,изгонен от Канев,и медика ги прибира всички утайки,ужас
  • 10
    1
    Салим Кривия
    Знаещ и можещ гастроентеоролог е Гайтанджиев но е изключително голям мошеник и иска пари от пациентите под измислени предлози.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари