Болни от летни вируси извиха опашки пред лекарските кабинети

0
Причината е лошата хигиена, заяви д-р Мирослав Спасов
Причината е лошата хигиена, заяви д-р Мирослав Спасов Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Причината е лошата хигиена, заяви д-р Мирослав Спасов

Опашките пред кабинетите на личните лекари се увеличават. Множество пациенти със симптоми на респираторни и стомашно-чревни инфекции чакат за преглед и лечение.

В разгара на лятото и екстремно високите температури, които обхващат страната, битката с летните вируси става все по-трудна. Особено застрашени са малките деца и възрастните хора, които често чакат на опашки пред кабинетите на личните лекари.

Летните вируси атакуват

Основните оплаквания, с които пациентите се обръщат към своите лекари, са свързани с респираторни заболявания и стомашно-чревни вируси. Лекарите отбелязват, че все по-често се наблюдават инфекции, причинени от лоша лична хигиена и близкия контакт между хората.

"На ден минават около 100 човека. Основно преобладават малки деца и възрастни хора. Лятото преобладават освен респираторните, така и стомашно-чревните вируси. Най-честата причина за стомашно-чревни инфекции от една страна е близкият контакт между много хора. Основната причина е лошата лична хигиена", сподели д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар, предаде Bulgaria ON AIR.

Повишение на стомашно-чревните инфекции

Националният център по заразни и паразитни болести потвърди увеличаването на случаите на остри ентероколити. Според директора на НЦЗПБ, проф. Ива Христова, тези заболявания са свързани с диария и повръщане, причинени от бактериални и паразитни агенти.

"Имаме повишение на острите ентероколити. Заболяванията са свързани с диария и повръщане, причинени от бактериално и паразитни агенти. Салмонелозата, която също бележи повишение, при това повече от два пъти спрямо миналата година. Това са заболявания, които наблюдаваме предимно лятото", каза проф. Христова.

Най-добрата превенция е високата лична хигиена

Специалистите са единодушни, че най-добрата превенция срещу летните вируси е високата лична хигиена. Лекарите уверяват, че в повечето случаи лечението на тези инфекции преминава безпроблемно.

Нели Стоянова, майка на малко момиченце, споделя, че дъщеря ѝ се оплаква от кашлица, но за щастие не се е сблъсквала със стомашно-чревни вируси. Въпреки това, Нели винаги е готова да реагира при необходимост, поддържайки високо ниво на хигиена в дома си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    До 2:
    Нека позная: твоите хора са на евтин all inclusive, с плюскане на шведска маса на хранителни остатъци от предния ден, на корем, като за последно ?
  • 1
    2
    Искам да кажа
    Едни мой хора са на море и на вторият ден,голямо повръщане.
  • 11
    1
    Тия със стомашно - чревните...
    да не би да се връщат от море или да са контактували с такива?М- р Милошев каза, че водата в Ч .море е чиста, но не му вярвам.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари