България загуби дело в Страсбург за милиони левове обезщетение

4
Държавата бе осъдена заради имоти, отчуждени на занижени цени
Държавата бе осъдена заради имоти, отчуждени на занижени цени

Държавата бе осъдена заради имоти, отчуждени на занижени цени

Две български дружества спечелиха дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург след несправедливо отчуждение на техни имоти на цени, значително по-ниски от пазарните. Съдът постанови, че е нарушено правото им на собственост, присъждайки по 3000 евро за нематериални щети и лихви на всяко от дружествата, както и по 2000 евро за адвокатските разходи. Също така, беше разпоредено българският национален съд да възобнови делата на двете фирми и да преразгледа размера на обезщетенията, като се съобрази с решенията на ЕСПЧ.

Според прогнозите, "Невада Турс" може да получи обезщетение от 280 000 евро, а "БТД Глобал Турс" - над 1 милион евро, тъй като през 2023 г. техните имоти са оценени на тези суми.

Делото беше водено от адвокат Милена Докова, представител на адвокатско дружество "Екимджиев и партньори". Тя сподели пред вестник "Сега", че проблемът с оценката на отчуждени имоти, основана на методика, която подценява земите спрямо пазарните цени, е известен от години. Този проблем е особено актуален при строежа на магистрали и други големи пътища. Собствениците на земи често получават обезщетения, значително по-ниски от реалната стойност на имотите им.

Адвокат Докова изрази надежда, че възобновяването на делата в България, наредено от Страсбург, може да доведе до промени в съдебната практика и прилагане на Европейската конвенция за правата на човека при подобни случаи. Това дело, според нея, може да "развърже ръцете" на съда при други подобни казуси. Освен това, се надява, че ще бъдат предприети и законодателни промени, които да предотвратят подобни несправедливости.

През 2019 г. областният управител на Бургас отчужди два парцела, собственост на двете дружества – един от 4103 квадратни метра и друг от 14 390 квадратни метра, необходими за изграждане на пътна инфраструктура. Въпреки че земите били ползвани под наем от 2007 г. и впоследствие купени през 2018 г., формално те били регистрирани като земеделски имоти, въпреки че попадали в индустриалната зона на града. Според градоустройствения план от 2011 г. тези земи били предвидени за търговски и административни нужди, но предназначението им така и не било променено навреме. Така при отчуждението, собствеността била оценена на базата на цени за земеделска земя.

Собствениците получили обезщетение от 16.57 лева на квадратен метър, докато те самите закупили земята на значително по-високи цени – 88 лв./кв.м в единия случай и 80 лв./кв.м в другия. Независими експерти оценили имотите на 130 евро за квадратен метър, но съдът в Бургас отказал да се съобрази с това и отхвърлил исковете на фирмите за справедливо обезщетение. Това доведе до съдебното производство в Страсбург, което България загуби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари