Болница "Шейново" и едната от майките на разменените бебета са напът да се споразумеят

0
Процесите по този случай продължават вече почти две години
Процесите по този случай продължават вече почти две години Снимка: БНТ

Процесите по този случай продължават вече почти две години

Болница "Шейново" и една от майките на разменените преди почти две години бебета са на път да постигнат извънсъдебно споразумение относно размера на обезщетението. Окончателното решение обаче зависи от Столичния общински съвет, който ще проведе заседание в четвъртък, за да разгледа случая.

Според източници от "По света и у нас", обсъжданата сума за обезщетението не би трябвало да надвишава 70 000 лева. В същото време другото семейство, което подаде сигнала за размяната на децата, вече получи 100 000 лева след решение на първа инстанция.

Една от засегнатите майки, Севда, вече не живее в столичния квартал "Орландовци", където е потърсена от екипа на медиите. Там брат ѝ Петко, който ги посреща, казва, че сестра му се е преместила с детето и не е в течение със съдебния процес. Той добави: „От вас чувам. Не знам нищо. Откакто знам, преди един месец, добре е детето.“

Процесите по този случай продължават вече почти две години. Софийският градски съд присъди обезщетение от 70 000 лева на семейството на Севда, въпреки че първоначалната им претенция беше за 300 000 лева. Адвокатът на семейството, Тодор Мангъров, заяви по телефона, че те няма да обжалват решението на съда и са склонни на извънсъдебно споразумение поради финансови затруднения, които не им позволяват да чакат още продължителни съдебни битки.

От болница "Шейново" също потвърдиха, че споразумение е в процес на изготвяне, но неговото окончателно одобрение зависи от Столичния общински съвет. Адвокатът на болницата, Вили Костадинова, сподели, че не може да разкрие подробности за параметрите на споразумението, тъй като и двете страни предпочитат информацията да остане поверителна. Тя допълни: „Сумата, договорена в споразумението, не надвишава тази, присъдена от съда.“

Първоначалната претенция на двете семейства беше общо 600 000 лева – по 300 000 лева за всяко. Според адвокат Костадинова, причината споразумението да не бъде постигнато по-рано е, че исканата сума е била прекалено висока и не е съответствала на практиките в България за компенсации, свързани с психологически травми, без наличие на физически наранявания.

Родителите, които първи са подали сигнал за размяната на бебетата, вече са получили присъдено обезщетение от 100 000 лева през март тази година, но това решение също е обжалвано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари