България ще бъде домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО

0

Министерският съвет одобри кандидатурата на проф. д-р Николай Ненов от Исторически музей - Русе за председател на Комитета

България ще бъде домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през 2025 година.

България официално получи правото да бъде домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която ще се проведе през 2025 година. Решението бе взето на 31 юли 2024 година, по време на 46-ата сесия на ЮНЕСКО в Делхи, Индия. Българската кандидатура беше представена от министъра на културата маестро Найден Тодоров, който успя да получи подкрепата на делегати от различни страни, както и на всички парламентарно представени партии у нас, съобщиха от Министерството на културата.

Министър Тодоров подчерта важността на културното наследство като част от нашата история и идентичност. В своята реч той заяви: „Културното наследство е онази част от историята ни, която ни дефинира като цивилизация. Веднъж в годината ЮНЕСКО събира Комитета за световно наследство, всяка година - в различна страна. През 2025 година, за първи път в историята, за домакин на сесията на Комитета е избрана България.“ Той допълни, че домакинството на това събитие ще предостави уникални възможности за културен обмен, икономически ползи и международен престиж.

На 30 юли 2024 година, Министерският съвет одобри кандидатурата на проф. д-р Николай Ненов за председател на 47-ата сесия на Комитета. Проф. Ненов е учен с дългогодишен опит в областта на музеологията и етнологията, както и директор на Регионалния исторически музей в Русе. Неговата работа и принос към нематериалното културно наследство го правят изключително подходящ за тази престижна роля.

Значение на домакинството за България

Домакинството на толкова важно международно събитие подчертава ангажимента на България към опазване на световното наследство. Очаква се събитието да привлече делегации от около 150 държави, с участието на приблизително 1500 души. Това ще предостави възможности за засилване на дипломатическите връзки и сътрудничеството с други страни, както и за увеличаване на международния ни престиж.

България, член на ЮНЕСКО от 17 май 1956 година, за последен път бе домакин на такъв мащабен форум през 1985 година. Провеждането на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО в София е важна стъпка в утвърждаването на страната ни като значим участник в международната общност, занимаваща се с опазване на културното и природното наследство.

Ползи за културата, икономиката и туризма

Домакинството ще донесе и значителни икономически ползи, като увеличаване на туристическия поток и стимулиране на местната икономика. Също така, се очаква засилен интерес към българските културни и природни обекти, което ще доведе до нови инвестиции и внимание към развитието на инфраструктурата. Този форум ще предостави платформа за обмен на идеи и опит между специалисти от различни сфери, свързани с културното наследство, което ще допринесе за обогатяване на научната и културната общност в страната.

Министерството на културата изрази благодарност за предоставената чест България да бъде домакин на това значимо събитие. Г-жа Перса-Анна Накова, началник на кабинета на министъра на културата, отбеляза: Домакинството на тази сесия е признание за усилията на България в опазването на културното и природното наследство. Това е и възможност за нашата страна да се утвърди като важен играч на международната сцена.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари