Министерството на културата обяви 15 април за Ден на българския всеучилищен химн

0
Инициативата на Община Русе получи подкрепата на министър Найден Тодоров
Инициативата на Община Русе получи подкрепата на министър Найден Тодоров Снимка: Община Русе

Инициативата на Община Русе получи подкрепата на министър Найден Тодоров

Министерството на културата взе решение да включи в своя официален събитиен календар ежегодното национално отбелязване на Деня на българския всеучилищен химн - 15 април. Това стана факт след успешна кореспонденция, инициирана от Община Русе.

Министърът на културата Найден Тодоров изрази подкрепата си за инициативата в официално писмо до местната администрация. В него той заявява: "Пожелавам успех и широка подкрепа на инициативата на Община Русе и на всички будни граждани, обединили усилия 15 април – датата на създаване на всеучилищния химн 'Върви, народе възродени', да се превърне в нов празник на словото и духовността."

Предложението на русенската общинска администрация е паметната дата да се чества всяка година като част от националния културен календар. Това решение идва след успешното провеждане на първата "Седмица на Стоян Михайловски" през 2024 година, която отбеляза 132-годишнината от създаването на българския всеучилищен химн.

Стоян Михайловски е написал знаменитото стихотворение "Върви, народе възродени" на 15 април 1892 година, докато е работил като преподавател по френски език в тогавашната Мъжка гимназия в Русе, която днес носи името Средно училище "Христо Ботев".

Седмицата на Стоян Михайловски, проведена през 2024 година, включваше редица културни и образователни събития, организирани съвместно от Община Русе, културните институти в града, както и местните училища и детски градини. Целта на инициативата беше да популяризира делото на Михайловски и да подчертае силата на словото.

Кулминацията на честванията беше тържественият концерт, проведен в емблематичното за град Русе Доходно здание, в който взеха участие множество учебни заведения от града.

Идеята за провеждането на тематична седмица, посветена на Стоян Михайловски, принадлежи на Татяна Нахабедян - общински съветник и преподавател по български език и литература в Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак" в Русе.

С включването на Деня на българския всеучилищен химн в официалния календар на Министерството на културата, се очаква тази инициатива да придобие национално значение и да допринесе за по-широкото популяризиране на българското културно наследство и образователни традиции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Любопитен
    Хм, има ли "министерство на културата" в САЩ? Все пак, са създатели на епични филми, опери и постановки. Или тук си имаме нужда, че да пооткраднем някой лев, има-няма, два милиона от арменчето само. А за колко не знаем, не ми се и мисли.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари