Найден Тодоров откри изложби в българското посолство в Букурещ

0
Министърът на културата отправи покана към всички присъстващи да посетят България, за да се запознаят отблизо с нейните забележителности и културни богатства
Министърът на културата отправи покана към всички присъстващи да посетят България, за да се запознаят отблизо с нейните забележителности и културни богатства Снимка: Бисер Тодоров / БТА

Министърът на културата отправи покана към всички присъстващи да посетят България, за да се запознаят отблизо с нейните забележителности и културни богатства

Изложби представят българското културно наследство в Букурещ.

Две впечатляващи изложби, озаглавени „Бранд България – страна на чудесата" и „България от птичи поглед", бяха официално открити в българското посолство в Букурещ. Събитието се проведе на 6 октомври 2024 година като част от съпътстващата програма на Срещата на върха на организацията за Европейско културно наследствоЕвропа Ностра".

Служебният министър на културата Найден Тодоров, заедно със служебния министър на туризма Евтим Милошев и посланика на България в Румъния Радко Влайков, имаха честта да открият изложбите. Експозициите са разположени както в сградата на посолството, така и на неговата ограда, привличайки вниманието на минувачите и гостите.

По време на церемонията по откриването, министър Тодоров подчерта значимостта на културното наследство с думите: "Без памет сме загубени, а културното наследство е онази част от нашата памет, която ни кара да се чувстваме горди." Той акцентира върху важността на историческата памет за съвременното общество, добавяйки: "Проблемите на съвремието се дължат на това, че забравяме миналото. Забравяме чудесата на нашето минало, които би трябвало да ни карат да се чувстваме горди и да се борим за оцеляването на нашата цивилизация. Без минало нямаме бъдеще."

Събитието привлече вниманието на редица високопоставени гости, сред които държавният секретар на румънското министерство на икономиката, предприемачеството и туризма Теренте Чуй, представители на министерствата на културата и на външните работи на Румъния, както и вицепрезидентът на „Европа Ностра" Пийт Яспаерт. Сред присъстващите бяха още председателят на "Общество културно наследство" Славка Бозукова и депутатът от българското национално малцинство в румънския парламент Георги Наков.

За да подчертае значимостта на събитието, сградата на посолството беше ефектно осветена в цветовете на българския национален флаг. Атмосферата беше допълнително обогатена от кратка фолклорна програма, изпълнена от състав "Кукери" от град Русе, която представи част от богатото нематериално културно наследство на България.

Министър Тодоров използва възможността да отправи покана към всички присъстващи да посетят България, за да се запознаят отблизо с нейните забележителности и културни богатства. Той подчерта важността на регионалното сътрудничество, като заяви: "Всички страни от този Балкански регион формират едно голямо световно наследство и затова е важно всички държави от Балканите да покажат своето наследство по време на домакинството на София на 47-ия комитет за Световно културно наследство ЮНЕСКО през юли 2025 година."

Изложбите в Букурещ са не само демонстрация на българското културно богатство, но и важна стъпка в укрепването на културните връзки между България и Румъния. Те предоставят уникална възможност за румънската публика да се запознае с разнообразието и красотата на българското културно и природно наследство, насърчавайки междукултурния диалог и туристическия обмен между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ДОКОГА?!
    Докога този самозванец, некадърник, жалък лакей на сараите и на мутрата от СИК ще представя българската култура по света?! Докога! Освен, че няма диплома за диригент, този наглец е измамник и лъжец от най-висока класа! Разбрахте ли, българи?! Разбрахте ли защо досега Найден не се е осмелил да измете от Народния театър един потресаващо нагъл и до цинизъм коварен престъпник, който , както са оказа, бил в основата на схемата с източването на милиони от български театри! Да, за същото нищожество става дума - някакъв Василев, бивш директор на плевенския театър, където е вършил такива престъпления, че вместо директор на първия театър в България трябваше вече да търка наровете в затвора! Да, за същото нищожество Василев става дума, което нищожество уволни големия режисьор Александър Морфов! Абе, Найдене, абе, Василвасилев слузест червей, вие и срещу Морфов да тичате, не можете да го стигнете бе, некадърници и безгръбначни слуги на Шиши, на агент Сава и на Боко Тиквата - неграмотния селяндур от Банкя! Та, Найдене, кога ще уволниш мерзавеца Василев, или чакаш Главанака да уволни първо теб?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари