Николай Ненов предложен за председател на сесия на Комитета за световно наследство

2
България може да бъде домакин на престижна конференция на ЮНЕСКО
България може да бъде домакин на престижна конференция на ЮНЕСКО Снимка: Facebook / Nikolay Nenov

България може да бъде домакин на престижна конференция на ЮНЕСКО

Министерството на културата на България предложи проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей в Русе, да бъде номиниран за председател на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Това предложение бе направено в личното качество на проф. Ненов като учен и бе обявено по време на заседание на парламентарната комисия по култура.

Заместник-министърът на културата Виктор Стоянов информира, че България е получила покана да кандидатства за домакин на престижната конференция, която евентуално би се провела в София през следващата година. „Пред нас се открива една изключителна възможност. В началото на 46-ата сесия на ЮНЕСКО към българската страна е отправено предложение да издигне кандидатурата си за председател и домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство през 2025 г.“, сподели Стоянов.

По време на заседанието на парламентарната комисия беше обсъдено, че ако България реши да подаде кандидатурата си за домакинство, това предложение ще бъде гласувано на 30 юли по време на настоящата сесия на Комитета за световно наследство в Делхи. Виктор Стоянов посочи, че последният път, когато България е била домакин на подобен форум на ЮНЕСКО, е през 1985 г., когато страната ни организира сесията на Генералната конференция на организацията.

На предстоящата 47-а сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО се очаква участие на делегации от 150 държави, с общ брой около 1500 души. Това събитие представлява значителна възможност за България да демонстрира своята културна значимост и да утвърди позицията си на международната сцена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ЕЕЕЕ
    Научете родния си език! Грамотно написаното заглавие изглежда по този начин: "Николай Ненов Е предложен за председател на сесия на Комитета за световно наследство"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари