България номинира Николай Ненов за председател на престижното събитие

4
София ще е домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО
София ще е домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО Снимка: РИМ - Русе

София ще е домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО

Министерският съвет на България одобри София за домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която ще се проведе през юни/юли 2025 година. Със същото решение беше одобрена и кандидатурата на проф. Николай Ненов за председател на сесията, което бе възложено на ръководителя на българската делегация в Ню Делхи, Индия, да представи пред международната общност.

Издигането на кандидатурата на проф. Николай Ненов, който е професор по музеология и етнология и директор на Регионалния исторически музей в Русе, стана възможно след успешни преговори на министъра на културата Найден Тодоров с министър-председателя и членовете на Министерския съвет. Тодоров също така проведе поредица от срещи с делегати от различни държави в Индия, където получи подкрепа за българската кандидатура.

Проф. Ненов е изтъкнат учен с научни интереси в областта на културното наследство и музеологията, както и в проблемите на градската етнология и културния туризъм. Неговата кандидатура беше приета с одобрение както на национално, така и на международно ниво.

47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО ще бъде значимо събитие за България, което ще постави страната на световната карта на културното наследство. Очаква се събитието да привлече множество международни експерти, представители на различни държави и културни институции.

С тази инициатива България демонстрира своята ангажираност към опазването и популяризирането на световното културно наследство, като предоставя платформа за обмен на знания и опит между различните културни общности. Това събитие ще бъде от голямо значение за културния туризъм и ще допринесе за утвърждаването на страната като значим културен център в региона.

Очаква се проф. Николай Ненов да играе ключова роля в организирането и провеждането на сесията, което ще предостави възможност за разширяване на международните културни връзки на България и за представяне на богатото културно наследство на страната пред света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Дани
    Проф. Ненов е най-добрият избор! За България и за света!
  • 13
    2
    Чичо
    Браво за проф. НЕНОВ, браво за Русе и България!
  • 12
    1
    Lora
    Умен човек е! Браво!!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари