България – най-опасната страна за шофиране в Европа

1
Лошата инфраструктура и ниската шофьорска култура са основни причини за черната статистика
Лошата инфраструктура и ниската шофьорска култура са основни причини за черната статистика

Лошата инфраструктура и ниската шофьорска култура са основни причини за черната статистика

Според последните данни на Европейския съвет за транспортна безопасност, България се нарежда на първо място по смъртност на пътя в Европа през 2023 година. С ужасяващите 82 смъртни случая на милион жители, страната изпреварва дори страни като Румъния и Гърция, които също са известни с високи нива на пътни инциденти.

Тази тревожна статистика показва, че българските пътища продължават да бъдат изключително опасни за шофьорите и пешеходците. Въпреки редицата кампании и инициативи, насочени към подобряване на пътната безопасност, данните за 2023 г. отразяват, че проблемът не само не е решен, но и се задълбочава.

Защо България води класацията?

Причините за високата смъртност по пътищата в България са комплексни. На първо място, лошото състояние на пътната инфраструктура играе ключова роля. Много от пътищата в страната са с недобре поддържани настилки, липсва адекватно осветление, а пътната сигнализация често е неясна или липсва напълно. Освен това, шофьорската култура също оставя много да се желае – превишена скорост, агресивно шофиране и неспазване на пътните правила са често срещани проблеми.

Друг фактор, който допринася за лошата статистика, е недостатъчният контрол от страна на органите на реда. Въпреки наличието на мобилни камери и редовни проверки, много шофьори продължават да пренебрегват правилата на пътя, което води до сериозни инциденти.

Сравнение с други страни в Европа

За сравнение, държави като Швеция и Норвегия, където смъртността на пътя е съответно 22 и 20 на милион жители, показват, че с подходящи мерки и добри практики пътната безопасност може значително да се подобри. В тези страни акцентът е върху постоянния мониторинг на пътната обстановка, строгите правила за шофиране и сериозните наказания за нарушителите.

В същото време, Румъния, която заема второто място в черната класация, отчита 81 загинали на милион жители. Това показва, че проблемът със смъртността по пътищата не е изолиран само в България, а засяга и други страни в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Гххйк
    Ами спрете ремонтите на ремонта навсякъде. Оня банкянски бек yнищожи инфраструктурата, а сегашните главанаци му пригласят. Няма правилно поставени знаци, светофарите са скрити зад стълбове, велоалеите са по тротоарите, тротинетки летят по площадите. Що не ви е...майките евромалоумни, продажни гъзове начело на държавата!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари