ДДС на храните в България е сред най-високите в ЕС

0
Експерти не очакват ефект върху джоба на потребителя
Експерти не очакват ефект върху джоба на потребителя

Според икономисти, ако има повече цени с намалени ставки няма да има пряк ефект върху потребителя

Различни ставки на ДДС за храни в Европейския съюз - България сред страните с най-високи нива.

Данъчната политика в различните държави

България поддържа една от най-високите ставки на данък добавена стойност (ДДС) за хранителни продукти в Европейския съюз, като единственото изключение е нулевата ставка при хляба. Основната ставка в страната е 20 процента.

За сравнение, в Дания се прилага унифицирана ставка от 25 процента за всички стоки и услуги, без никакви изключения, информира bTV.

Диференцирани ставки в Западна и Централна Европа

Германия прилага основна ставка от 19 процента, но за базови хранителни продукти като хляб, мляко, месо и зеленчуци (с изключение на луксозните стоки) се прилага намалена ставка от 7 процента.

В Полша, където основната ставка е 23 процента, съществува диференцирана система: 5 процента за основни храни като хляб, месо, риба, яйца и млечни продукти, докато 8 процента се прилага за стоки като захар и определени подправки.

Данъчната политика в съседните държави

Румъния поддържа обща ставка от 19 процента, но прилага намалена ставка от 9 процента за храни и безалкохолни напитки.

В Гърция, въпреки високата основна ставка от 24 процента, се прилага намалена ставка от 13 процента за основни хранителни продукти, включително хляб, мляко, месо, риба, сирене, зехтин и зеленчуци.

Експертни оценки за ефекта от намаленото ДДС

Комисията за стоковите борси и тържищата не очаква намалената ставка на ДДС да доведе до понижаване на цените на храните. Владимир Иванов от комисията коментира: "При зеленчуците, ако имаме една намалена ставка, нашите производители биха придобили по-високи, конкурентни права. От гледна точка на ценообразуването не мога да си представя как ще видим по-различни цени".

Икономическите анализатори също не прогнозират директен ефект върху потребителите при въвеждане на повече намалени ставки. Агоп Каспарян посочва, че досегашното намаляване на ДДС за хляба и ресторантьорските услуги не е довело до понижение на цените или подобряване качеството на услугите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Мухахахахаха
    Ами нали тези дето на 7 поредни избори гласуват за сектата "иZраждане", за бкп/бсп, за чалгарите на наркомана СлавчУ, за разни мечове, сърпове, чукове, всички те мечтаят да сме близо до проZZия, тоест да стане като в Куба - тока да спира, храна да няма ... Това ще е резултата в България, когато "умните" българи гласуват за олигофренски партии.
  • 2
    3
    !!!!
    Ади бе,не може да бъде най високо... Как няма да бъде бе по 2 3 избори на годината... откъде да дойдат тез пари,а...? Нали все ги избираме,и все са същите головодници! ,нещастници такива.. Трябва да ги заключим там да седят в парламента, докато не се разберат...
  • 1
    2
    Учуден
    До 1 Е как ще е "по европейски", като в статията пише че в Европа не е така?! Как ще е "по европейски", като "демокрацията" в България в този си вид бе натрапена от бкп, днес под името бсп?! Дали не е по руски ограбването на България...
  • 2
    1
    4444
    Ограбване на хората по европейски. Цивилизовано, законно и нагло. Ес се управлява от сган!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари