Асоциацията за защита на потребителите настоява за оставки заради системата BG-ALERT

0
Инцидентът във Воден предизвика широка обществена дискусия
Инцидентът във Воден предизвика широка обществена дискусия Снимка: Dir.bg

Инцидентът във Воден предизвика широка обществена дискусия

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) изрази остро недоволство от бездействието на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по време на мащабния пожар в село Воден, който избухна на 17 юли 2024 година. Според АЗП, действията на КРС са закъснели и неадекватни, което поставя под въпрос компетентността на ръководството на комисията. От асоциацията настояват за незабавни оставки, подчертавайки, че BG-ALERT – системата, предназначена да предупреждава населението при бедствени ситуации – не е сработила, въпреки че пожарът е засегнал 35 къщи и е унищожил огромни площи от сухи треви и гори.

По официални данни, огнената стихия във Воден е унищожила 53 000 декара сухи треви и 3000 декара горски масиви, а 15 къщи са напълно изгорели. Въпреки мащаба на бедствието, жителите на селото не са получили никакво предупреждение по телефона. Вместо това, те са били известени за приближаващия пожар от камбаната на местната църква, която е била единственият начин за спешна евакуация. Това подчертава председателят на АЗП Пейо Майорски, като отбелязва, че България изостава в сравнение с останалата част от Европа, където мобилните телефони играят ключова роля в информирането на гражданите при кризисни ситуации.

Комисията по транспорт в Народното събрание също постави въпроса защо системата BG-ALERT не е сработила във Воден и поиска обяснения от председателя на КРС Иван Димитров. Димитров обаче отговори, че „системата не е единствената, която трябва да се ползва“ и подчерта, че България разполага и със сиренна система, която обикновено се използва на 2 юни за почитане на паметта на загиналите за свободата. Той допълни, че църковните камбани също могат да бъдат използвани за подобни цели.

От заседанието на транспортната комисия стана ясно, че никой от жителите на село Воден не е получил известие от BG-ALERT, защото просто не е било изпратено. Това допълнително засилва критиките към КРС и засилва призивите за промяна в ръководството на комисията. АЗП подчертава, че ръководството на КРС е с изтекъл мандат още от миналата година, но въпреки това продължава да управлява регулатора.

Във века на комуникациите, когато цяла Европа при кризисни ситуации предупреждава населението със съобщения по мобилните телефони, в България бият камбани. Явно сме с век назад“, коментира Пейо Майорски. АЗП настоява за незабавни оставки и подчертава, че регулаторите трябва да защитават не само правата на потребителите, но и живота на гражданите.

Инцидентът във Воден предизвика широка обществена дискусия за ефективността на системите за известяване при бедствия в България. Докато други европейски държави разчитат на съвременни технологии за предупреждение, страната ни изглежда е оставена на стари и неефективни методи, които могат да застрашат живота на хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Добре, че...
    Отдавна съм спрял тази идиотщина на телефона си.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари