Комисията за регулиране на съобщенията абдикира пред проблемите с покритието на BG-ALERT

0
Асоциацията за защита на потребителите настоява за оставка на Иван Димитров
Асоциацията за защита на потребителите настоява за оставка на Иван Димитров

Асоциацията за защита на потребителите настоява за оставка на Иван Димитров

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е подложена на остри критики за пасивността си по отношение на проблемите с покритието на системата за оповестяване на бедствия и аварии BG-ALERT. Вместо да предприеме мерки за подобряване на услугата, КРС е обвинена в абдикация от своите задължения, според Асоциацията за защита на потребителите (АЗП). Организацията настоява за оставката на председателя на КРС, Иван Димитров, след провала на системата за ранно оповестяване по време на трагичния пожар в село Воден.

Пейо Майорски, председател на АЗП, коментира, че очакванията са били КРС и Иван Димитров да се активизират и да осигурят пълно покритие на страната от системата BG-ALERT. Вместо това обаче, комисията продължава да бъде пасивна, подобно на случая с пожарите във Воден, където КРС се намеси едва 12 дни след инцидента.

Междувременно, кметовете на населените места поемат инициативата за въвеждане на BG-ALERT, като чрез Сдружението на общините извършват проверки по места за проблеми с мобилните мрежи. Тези действия всъщност би трябвало да са отговорност на КРС, но комисията отново липсва на терен.

Още по-озадачаващо е изказването на председателя Иван Димитров пред кметовете от Великотърновска област, в което той споменава, че ще разговаря с мобилните оператори за подмяна на клетките и инвестиции в мрежата, но без да обещава конкретни резултати. Това изказване повдига въпроса за смисъла на съществуването на КРС, след като комисията не успява да принуди мобилните оператори да модернизират мрежите си. Последиците от това бяха видими във Воден, където сигналът за пожар беше подаван чрез църковни камбани.

Председателят на АЗП, Пейо Майорски, подчертава, че действията на Иван Димитров потвърждават безпомощността на КРС под неговото ръководство. Комисията не функционира като истински регулаторен орган и не изпълнява своите задължения, заради което АЗП настоява за незабавното му освобождаване. Допълнителен аргумент за това е изтеклият мандат на Иван Димитров, който трябва да бъде заменен от професионалист, способен да наложи на мобилните оператори да осигурят необходимото покритие за системата BG-ALERT, за да бъде гарантирана сигурността на гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Какъв е тогава смисъла
    от тази комисия? Или го сменяйте този некадърник , шефа й или я закривайте.По - сигурно е когато бият камбаните и вият сирените . Смешно и жалко, в кой век сме, а разчитаме на допотопни средства.
  • 2
    1
    Тая комисия
    няма хал хабер какво работи, закона е като космос непознат
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари