Експерти: МВР създаде погрешни очаквания за теста на BG-Alert

0
Комуникационен гаф или технически проблем: Какво се случи с теста на BG-Alert?
Комуникационен гаф или технически проблем: Какво се случи с теста на BG-Alert?

Комуникационен гаф или технически проблем: Какво се случи с теста на BG-Alert?

Тестът на системата за ранно предупреждение BG-Alert, проведен наскоро, предизвика объркване сред българските граждани. Много хора не получиха очакваното тестово съобщение, което породи въпроси относно ефективността на системата. Експерти в областта на сигурността и комуникациите обясниха причините за това несъответствие и подчертаха важността на ясната комуникация при подобни инициативи.

Техническа страна на теста

Христиан Даскалов, експерт по киберсигурност, обясни техническата страна на проведения тест:

"Ако вярваме на Министерството на вътрешните работи, въобще не е било предвидено ние да получим сигнала, тъй като тестовото съобщение е било изпратено през комуникационен канал, който не предполага да е активиран съгласно стандартните настройки. Този тестови канал се използва, за да можеш да изпратиш съобщение, с което искаш да провериш дали клетките на мобилните оператори ще го получат в радиочистотния спектър и оттам-нататък да си спокоен, че всичко е наред с тях."

Според Даскалов, целта на теста е била да се провери комуникацията между МВР и мобилните оператори, а не да достигне до крайните потребители.

Комуникационен проблем

Милен Иванов, бивш заместник-директор на Академията на МВР, подчерта важността на прецизната комуникация при тестване на подобни системи:

"Нямаме избор, трябва да вярваме на МВР, но да не стане като лъжливото овчарче. Когато се тестват такива важни за управлението на държавата системи, информацията до гражданите трябва да е много прецизирана и да е много ясна и разбираема."

Иванов посочи, че основната причина за объркването е била именно лошата комуникация от страна на МВР.

Очаквания и реалност

Експертите са единодушни, че МВР е създало погрешни очаквания сред населението. Даскалов обобщи: "На практика проблемът не е телекомуникационен, а е комуникационен, защото от МВР са създали погрешно очакване в всички българи."

Този инцидент повдига въпроси за необходимостта от по-добра координация между институциите и обществеността при провеждането на подобни тестове в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари