98% от хората получили BG Alert, но не са разбрали

0
МВР: Тестът е за системата, не за гражданите
МВР: Тестът е за системата, не за гражданите Снимка: БНТ

МВР: Тестът е за системата, не за гражданите

Тестването на системата за известяване на опасност BG-Alert е преминало успешно. 98% от хората са получили съобщението, но голяма част не са разбрали, защото не са направили специалната настройка за теста. Това обаче не е проблем, защото при реална опасност настройки не са необходими. Това обясни Николай Николов, съветник на вътрешния министър по БНТ.

Успешно тестване на BG-Alert: 98% покритие, но с неочаквани резултати

Системата за ранно предупреждение BG-Alert премина през мащабно тестване, което показало впечатляващо 98% покритие. Въпреки това, голяма част от населението не успя да разбере съобщението поради "специфични настройки" на мобилните устройства.

"Тестовата проверка беше успешна, 98% от всички клетки на мобилните оператори бяха задействани," заяви Николов в сутрешния блок "Денят започва".

Ключова разлика между тест и реална ситуация

Експертът подчерта важна особеност на проведения тест: "Съобщението не е пратено по онзи канал, който се използва в случай на реална опасност." Това обяснява защо много граждани не са получили известието, въпреки високото покритие на системата.

Предварителна информационна кампания

"Не случайно, десетина дни по-рано започнахме да казваме, че това е тест на системата, не е тест на гражданите и техните реакции," добави Николов, подчертавайки значението на предварителната информационна кампания.

Разлика с предишни тестове

Николов припомни, че при първоначалното пускане на системата преди няколко месеца, съобщението е достигнало до всички потребители. Това се дължи на факта, че тогава е бил използван каналът за известяване при реална опасност.

Успокоение за гражданите

"Ако има реална опасност не е необходимо да правите настройки на телефона, за да получите съобщение," увери Николов, премахвайки евентуални притеснения сред населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    нда,
    Явно съм един от малкото, които го получиха, близките край мен не го получиха!Съобщението дойде с обикновен звуков сигнал, като при получаване на SMS, вместо с алармата от предния път, за да проверите дали изобщо го има на телефона ви трябва да отидете на : Настройки - Безопасност и спешни случаи - Безжични сигнали при спешни случаи - История на сигнали при спешни случаи.
  • 6
    1
    варненец
    Тогава защо преди ни пищяха телефоните , когато само тествахте ? Чаааак такива овце не сме...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари