„Акция книгодарител“ ще събира книги и в Русе

4
Целта е подпомагане на читалищни и училищни библиотеки с нова литература
Целта е подпомагане на читалищни и училищни библиотеки с нова литература

Целта е подпомагане на читалищни и училищни библиотеки с нова литература

На 30 август стартира новата национална инициатива „Акция книгодарител“, насочена към попълване на читалищни и училищни библиотеки с нови книги, издадени през последните 10-15 години. Кампанията ще продължи до 22 септември, като ще включва организирани събирателни пунктове в различни градове в страната, съобщават организаторите.

Инициативата цели да подпомогне библиотеките в малките населени места, които изпитват затруднения при осигуряването на новоиздадена литература, особено в областите на детската, юношеската, художествената и научно-популярната литература. Проблемът е особено остър за читалищата, които разчитат на доброволци и ограничени средства, за да поддържат своите книжни фондове.

Организаторите на „Акция книгодарител“ също така подчертават, че училищните библиотеки също са обект на внимание, тъй като те играят ключова роля в развитието на четивната култура сред младите хора, както и в осигуряването на необходимата литература за учебния процес.

Събирателните пунктове ще бъдат разположени в основните градове на страната, включително София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Перник, Нови Искър, Габрово, Велико Търново, Сливен и Ловеч. Те ще приемат книжни дарения от граждани по предварително обявен график, като дарените книги ще бъдат разпределени сред 20 избрани читалищни и училищни библиотеки до 10 октомври.

Инициативата се явява като своеобразен мост между четящите хора и нуждаещите се библиотеки, като същевременно цели да насърчи дарителството и доброволчеството в страната. В условията на намалени бюджети и ограничени ресурси, подобни акции са от ключово значение за запазване и обновяване на книжните фондове в малките населени места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари