Забраниха 23 книги на Стивън Кинг във Флорида

1
Световно известният писател на ужаси реагира неразбиращо на новината
Световно известният писател на ужаси реагира неразбиращо на новината Снимка: Стивън Кинг / Х

Световно известният писател на ужаси реагира неразбиращо на новината

Шест от най-големите издателства в Съединените щати подадоха иск срещу щата Флорида, оспорвайки забраната на книги в училищните библиотеки. Този правен ход идва след като стана ясно, че световно известният писател на ужаси Стивън Кинг е сред засегнатите автори, чиито творби са попаднали в забранителния списък.

През 2022 година, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис подписа законодателен акт, който забранява книги с всякакво сексуално съдържание в училищата, след като групи като Moms for Liberty подадоха жалби. Републиканците, включително и ДеСантис, твърдят, че този закон защитава децата от неподходящи за тяхната възраст материали. Въпреки това, критиците на закона смятат, че това е опит да се ограничат дискусиите по важни теми като расова дискриминация и LGBTQ+ права, което поражда сериозни опасения за възможна цензура.

Сега, след като стотици заглавия бяха забранени в училищните библиотеки, шест водещи издателства – Penguin Random House, Simon & Schuster, Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Macmillan Publishers и Sourcebooks – са подали иск срещу щата Флорида. Те твърдят, че този закон нарушава свободата на словото, защитена от Първата поправка на Конституцията на САЩ.

Стивън Кинг, който е известен с острите си социални и политически коментари в социалните медии, реагира остро на новината, че неговите книги са сред забранените. В пост в платформата (бивш Twitter), той написа: Флорида забрани 23 от моите книги. Какво по дяволите?"

Постът му е видян над 12,5 милиона пъти.

Забраната предизвика силни реакции както в подкрепа, така и в против. Докато някои потребители изразиха подкрепа за Кинг и критика към забраната, други защитиха решението, отбелязвайки, че книгите му не са подходящи за деца.

Сред многото изтеглени книги са и класики като „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли, „За кого бие камбаната“ на Ърнест Хемингуей, както и „Дневникът на едно младо момиче“ на Ане Франк. Издателите подчертават, че и популярни съвременни романи, включително такива на Маргарет Атууд, Джуди Блум и самия Стивън Кинг, също са засегнати.

Според заместник-председателя на Penguin Random House, Дан Новак, студентите трябва да имат достъп до книги, които отразяват различни човешки преживявания, за да се развиват и учат. Делото също така твърди, че премахването на книги нарушава предишни решения на Върховния съд относно литературната, художествената, политическата и научната стойност на произведенията.

Въпреки това, представители на Флорида категорично отричат, че в щата има забранени книги. Говорителят на Министерството на образованието на Флорида, Сидни Букър, заяви, че „във Флорида няма забранени книги. Книгите със сексуално съдържание не са подходящи за училищата“.

Този случай идва след като местен учител и организацията PEN America също заведе дело, оспорващо премахването на около 200 книги от училищните библиотеки в окръг Ескамбия, твърдейки, че това нарушава правата на свободата на словото и образованието. Въпреки това, училищният съвет в окръга твърди, че съгласно закон от 2023 г., те имат правомощията да решават кои книги са подходящи за учениците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Българин
    Българин е противоположно на русофил
  • 0
    5
    Говнояд Зеленски
    Слава на хохълските курви докато ме са ги моГилизирали всичките хахаха
  • -2
    4
    Говнолап Тръмп
    Слава на курвата Путин, Слава на ебалниците в Русия!
  • 0
    3
    Умерен
    Комунистът Тръмп и Републиканската комунистическа партия започват истински репресии по комунистически във Флорида.
  • -1
    2
    ...
    Ай стенд уит юкрейн ! Абе да ти ибЪ боклука изкуфял да ти ибЪ, кьорав. Едвам стоиш на краката си но си "стенд с украина", помияр дърт изкукуригал. Сещаш ли се, че тези които не са стенд с украин ще те псуват завинаги и няма да бутнат твоя книга ? А тези които не са стенд с украина са сто пути повече от поддръжниците и. Глупак дърт !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!