Жегата се връща, глътка въздух ни чака на 30 юли и около 5 август

1
С горещото време идва и сериозен риск от горски и полски пожари
С горещото време идва и сериозен риск от горски и полски пожари

С горещото време идва и сериозен риск от горски и полски пожари

Август започва с горещо време, като температурите в някои райони ще достигнат до 42 градуса. Според прогнозите на метеоролозите, през първата седмица на месеца ще се наблюдават високи температури, като най-горещо ще бъде в поречието на Дунав и долината на река Струма, съобщава NOVA.

В понеделник се очаква кулминация на жегата, с температури между 39 и 40 градуса. През деня ще бъде слънчево и сухо, но привечер и през нощта се очаква усилване на северозападния вятър. През нощта и във вторник до обяд в Североизточна България и по крайбрежието ще има кратки интензивни валежи с гръмотевици, като има риск от резки пориви на вятъра и градушка.

От вторник до петък времето ще се успокои, оставайки слънчево и сравнително тихо, с минимална облачност. Температурите леко ще се понижат във вторник, достигайки 29-34 градуса, но отново ще се повишат към края на седмицата, достигайки до 41-42 градуса в обичайно горещите зони.

През уикенда се очаква период на неустойчивост, с възможност за кратки гръмотевични бури и интензивен валеж, особено в западната част на страната. Въпреки валежите, температурите ще останат високи, с локални временни колебания в районите с валеж.

По Черноморието предстоящите две седмици също ще бъдат предимно слънчеви. Очакват се кратки и локални гръмотевични процеси в нощта срещу вторник и през деня до обяд. Подобни условия може да се наблюдават и на 4-5 август. Температурите по крайбрежието ще се задържат над 30 градуса, с изключение на вторник и сряда, когато се очаква да спаднат до около 26-27 градуса.

С горещото време идва и сериозен риск от горски и полски пожари. Най-уязвими са Дунавската равнина, Горнотракийската низина, планините по Западната граница, Средногорието, Източните Родопи и долината на река Струма. Очакваните валежи през следващите две седмици ще бъдат локални и няма да намалят значително опасността.

Населението се съветва да бъде внимателно и да спазва всички мерки за предотвратяване на пожари, особено в горещите и сухи дни. Прогнозите показват, че жегите и сухото време ще продължат и през август, като изискват допълнителна бдителност и внимание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари