Хладна вълна и дъждове обхващат България

3
Студен фронт носи валежи и понижение на температурите
Студен фронт носи валежи и понижение на температурите

Студен фронт носи валежи и понижение на температурите

Метеорологичните прогнози сочат, че над България и Балканския полуостров се установява период на хладно и дъждовно време. Синоптиците предупреждават за значителни валежи в южните райони и по Черноморието, както и за снеговалеж във високите части на планините.

Температурни амплитуди и валежна обстановка

Според информация от Bulgaria ON AIR, на 18 септември минималните температури в страната ще варират между 8 и 20 градуса по Целзий, като по Черноморието се очакват стойности между 14 и 15 градуса. Синоптикът Александрина Янкова съобщава, че облачността над страната ще бъде предимно значителна, с временни разкъсвания в района на Дунавската равнина.

"През нощта над Югозападна България ще превали, докато на изток облаците ще се разкъсат," прогнозира Янкова. Очаква се слаб до умерен вятър от север-североизток със скорост до 25 километра в час. Максималните температури в по-голямата част от страната ще достигнат от 19 до 26 градуса, като в югозападните райони и по Черноморието може да се очакват стойности до 25-26 градуса.

Планинска прогноза

Високопланинските райони ще бъдат засегнати от влошаване на метеорологичните условия. Над 2200 метра надморска височина се очакват валежи от мокър сняг, особено в следобедните часове. Вятърът в най-високите части на планините, над 2500 метра, ще бъде югозападен и умерен, със скорост до 30 километра в час. Температурите на 2500 метра надморска височина ще бъдат около 4 градуса, а на 1500 метра се очакват до 12 градуса.

Европейска метеорологична картина

Дъждовни облаци обхващат централните части на Европа, като се очаква те да достигнат и Балканския полуостров на последователни вълни. Хладният и влажен въздух, който в момента е над България, ще се затопля бавно през следващите дни. Друг център на интензивни валежи се формира над Северно море. Гръмотевични бури се прогнозират за Източното и Южното Черноморско крайбрежие, в районите около Грузия и Турция.

Прогноза за следващите дни

  • Сряда: Очаква се да се задържи дъждовно и хладно за сезона време, с превалявания предимно в Северна България. В планинските райони над 2200 метра ще продължи да вали сняг.
  • Четвъртък: Дъждовните облаци ще се задържат над страната, като по-интензивни валежи се очакват в Тракия и по Черноморието. Дневните температури в населените места ще достигат от 18 до 23 градуса Целзий.
  • Петък: Валежите по Черноморието ще отслабват и ще спрат, но следобед се очакват нови превалявания в западните райони на страната.

Метеоролозите съветват гражданите да следят внимателно прогнозите и да се съобразяват с променливите атмосферни условия през следващите дни. Препоръчително е да се носи подходящо облекло и да се вземат предпазни мерки при пътуване, особено в планинските райони, където условията могат да бъдат по-сурови.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари