Жълт код за опасни жеги в цялата страна

0
Температурите ще варират между 34 и 39 градуса
Температурите ще варират между 34 и 39 градуса

Температурите ще варират между 34 и 39 градуса

Днес, 11 юли 2024 година, времето ще бъде предимно слънчево, съобщават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Временни увеличения на облачността ще се наблюдават през следобедните часове, когато на изолирани места се очакват краткотрайни дъждове. Ще духа слаб североизточен вятър, като в Източна България той ще бъде до умерен.

Максималните температури за деня ще бъдат изключително високи, като се очаква те да варират между 34° и 39°. В София термометрите ще показват около 34°. Поради високите температури за цялата страна е в сила жълт код за опасни жеги, предупреждават метеоролозите.

Над Черноморието

По Черноморието също ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове ще има по-значителна облачност, но тя ще се разсее бързо. Ще духа до умерен североизточен вятър, който ще донесе леко охлаждане. Максималните температури ще бъдат между 30° и 34°, а температурата на морската вода ще се задържи около 26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала, което означава умерено спокойно море, подходящо за плаж и водни спортове.

Над планините

В планинските райони денят също ще започне със слънчево време. След обяд ще се развие купеста облачност и на изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра надморска височина ще достигне около 30°, а на 2000 метра – около 22°. Това прави условията идеални за разходки и туризъм в планината, но с повишено внимание за възможни гръмотевични бури в следобедните часове.

Прогноза за следващите дни

През следващите дни се очаква времето да остане слънчево и горещо. Температурите ще се повишат още малко, като максималните в събота ще достигнат между 36° и 41°. Североизточният вятър ще продължи да духа, слаб в повечето райони, а умерен в Източна България.

В петък след обяд над югоизточните райони ще се развие купесто-дъждовна облачност, като на отделни места там ще превали и прегърми. Това означава, че е възможно временно освежаване на въздуха в тези региони, но също така и повишен риск от гръмотевични бури.

Жълтият код за опасни жеги остава в сила, затова се препоръчва да се вземат необходимите предпазни мерки: да се избягва продължително излагане на слънце, да се пие достатъчно вода и да се носи подходяща лятна облекло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари