Започна описването на щетите след пожарите

0
Общини и дарители се обединяват за възстановяване на опожарените домове
Общини и дарители се обединяват за възстановяване на опожарените домове Снимка: bTV

Общини и дарители се обединяват за възстановяване на опожарените домове

След разрушителния пожар, засегнал села като Болярово, Калояново и Отец Паисиево, пострадалите жители са изправени пред предизвикателството да възстановят своите домове с ограничени финансови средства. Възниква въпросът: "Как да се постигне това със сумите, които се предлагат като помощ?"

В село "Отец Паисиево" комисия от общината започна описването на щетите. Над 30 къщи са напълно изгорели, сред които и домът на семейство Костадинови, които наскоро завършили голям ремонт на къщата си, влагайки всичките си спестявания. „До края на годината трябваше да се преместим. Каквото може да се отпусне, каквато помощ... Започваме отначало. Няма да се предадем“, споделя младата майка Антония Костадинова.

Община Калояново откри дарителска сметка за пострадалите семейства. „Предполагам, че дарители биха помогнали за печките, хладилниците и останалите електроуреди“, коментира Сузана Николова, председател на комисията по описването на щетите към общината, цитиран от bTV.

Съседните общини също обявиха планове за помощ. Кметът на община Болярово, Христо Христов, уточни, че за самотни хора ще се предоставят по 1000 лева, а за домакинства с повече членове - по 1500 лева. Въпреки тези усилия, пострадалите остават разочаровани от недостатъчността на средствата. „1500 лв. за къща? Не, това са пари да се нахраним или да се облечем“, споделя Петър Янев от село "Воден", който е изчислил, че ще са му необходими около 90 000 лева за възстановяване на дома си.

В опит да помогне на нуждаещите се, служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ще бъде разработена програма за временно настаняване на пострадалите, включително в хотели. В допълнение, земеделското министерство ще осигури обезщетения за загуби на продукция и малки животни.

На място, новият сливенски митрополит Арсений се срещна с пострадалите и дари маси и столове за временното им настаняване във фургони. „Господ да предпази хората от всякакви злощастия и беди“, благослови митрополитът.

Обзавеждането на временните жилища ще започне след свързването им към електрическата мрежа и ВиК системите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Предстои да видим
    къде ще настанят хората и кога.Дали ще има на хотели?Дано не са само голи обещания.Тия украинци до кога ще бъдат тук?С лукс коли , нямащи вид на беглеци.Истинските жертви останаха по домовете си , под обстрел.А тези тук на чия сметка се ширят?Църквата може още да помогне на миряните.Молитвите, молитви, столове и маси, но може още.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари