Помощите за пострадалите от пожара в Отец Паисиево се оказват недостатъчни

0
Помощите за пострадалите от пожара в Отец Паисиево се оказват недостатъчни
Помощите за пострадалите от пожара в Отец Паисиево се оказват недостатъчни Видео: NOVA

Само 16 семейства са получили финансова подкрепа

След опустошителния пожар, който унищожи 46 вилни постройки в пловдивското село Отец Паисиево, малцина от пострадалите са получили държавна помощ, а осигурените средства се оказват крайно недостатъчни за възстановяването на щетите. Държавата започна изплащането на финансова помощ, но средствата за пострадалите в това населено място възлизат на едва около 20 хиляди лева.

Тези средства са част от общата сума от 300 хиляди лева, отпуснати от държавата за семейства, засегнати от природни бедствия това лято. Въпреки че 16 домакинства в Отец Паисиево са кандидатствали и одобрени за еднократната финансова помощ в размер на 1 578 лева, мнозина от собствениците на унищожените вилни постройки не отговарят на условията за получаване на тези средства. Три седмици след огнената стихия, която вилня в селото в продължение на три дни, жителите все още не са започнали разчистването на овъглените отломки.

Рангел Златански, чиято двуетажна вила е почти напълно унищожена, е сред първите, които получиха помощта от 1 578 лева. „1 500 лева са абсолютно за никъде. Абсолютна подигравка. 1 500 лева в днешно време не можеш абсолютно нищо да направиш с тях. Само за едно разчистване. Вилата беше двуетажна. Идвахме със семейството ми за уикендите, обзаведена. За да стане вилата както беше и както трябва да стане, всичко трябва на ново да се построи, да се изгради”, коментира той.

За разлика от Златански, семейство Костадинови, чиято къща е изгоряла напълно, все още не са получили държавната помощ. Младото семейство, което има дете на една година, наскоро е завършило голям ремонт на къщата си, вложило всичките си спестявания и се подготвяло да се премести окончателно до края на годината. „До края на годината смятахме вече официално да се преместим. Бяхме направили ремонт на целия първи етаж, абсолютно всичко. Бяхме донесли легла, печка, хладилник. Всичко беше пригодено да се живее. Няма да се предадем. Просто тук е страхотно, заради дъщеря ни - да има къде да израсне”, споделя Антония Костадинова.

От общо 46 изгорели постройки в двете вилни зони, само 16 семейства са получили одобрение за помощ. „Около 4-5 от тях вече са получили помощта от 1 578 лева. Агенция „Социално подпомагане“ потвърди, че всичките 16 заявили ще бъдат удовлетворени и ще получат еднократната помощ. Изплащането е според заявеното желание на пострадалите. Може да е по посочена от тях банкова сметка или с пощенски запис в клона, който е по местоживеене на пострадалото семейство”, заяви зам.-кметът на община Калояново Сузана Николова.

В допълнение към държавната помощ, община Калояново е разкрила дарителска сметка, в която до момента са постъпили 2 хиляди лева. В ход е и акция за събиране на електроуреди и други необходими вещи за пострадалите. „Строителни материали, готварски печки, хладилници, маси, столове, всичко сме описали. Вече получихме и първите дарения, за което сме искрено благодарни. Има добри хора, добротата съществува”, добавя Николова.

Пожарът в Отец Паисиево е унищожил не само вилни постройки, но и 20 хиляди декара горски насаждения в Средна гора, предимно иглолистни и широколистни. Възстановяването на тези площи ще отнеме години, според директора на местното горско стопанство, инж. Добрин Иванов. „Където природата не започне естествено възобновяване, ще се намесим и ще започнем залесяване с подходящите дървесни видове. Занапред няма да има залесяване с иглолистни култури. Те са извън ареала”, уточнява той.

Причината за възникването на пожара остава неясна и до днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Русенка
    Честно ли е да се дават пари от данъците ни на някой, за да си възстанови вилата (не единствения дом)? За тази цел има застраховки.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари