Започна национален пещерен сбор край село Пепелина в Русенско

0

Спелеолози от цялата страна се събират в село Пепелина

Национален пещерен сбор стартира край село Пепелина в Русенска област, привличайки вниманието на ентусиасти и експерти в областта на спелеологията. Събитието се провежда в непосредствена близост до пещерата "Орлова чука" - втората по дължина в България, което подчертава значимостта на региона за пещерния туризъм.

Областният управител на Русе, Драгомир Драганов, официално откри събитието, изразявайки своята подкрепа и ентусиазъм. В обръщението си към присъстващите, той подчерта: "Като областен управител съм горд, че Русенско е домакин на подобна инициатива, която се радва на изключително голям интерес. Надявам се, че с общи усилия ще успеем да направим региона още по-атрактивна дестинация за пещерен туризъм и вертикална спелеология."

Драганов акцентира върху важността на екологичния подход и опазването на природата, като посочи нарастващата необходимост от баланс между човешката дейност и околната среда. Той изрази готовност за сътрудничество с цел популяризиране на природните богатства на област Русе.

Събитието привлече вниманието на редица официални лица, включително кмета на град Две могили, Божидар Борисов, който потвърди ангажимента на местната администрация за подкрепа на подобни инициативи и развитие на туризма в региона. Борисов обеща отговорно стопанисване на пещерата "Орлова чука" и фокус върху туристическия потенциал на района.

Народните представители Николай Братованов и Георги Кръстев също изразиха своята подкрепа. Кръстев високо оцени усилията на Българската федерация по спелеология и Българското пещерно дружество за проучване и опазване на пещерите. От своя страна, Братованов анонсира инициатива за създаване на работна група, която да разработи закон за опазване на пещерите, с участието на експерти като Петър Делчев и доктор Алексей Стоев.

Националният пещерен сбор е посветен на 95-годишнината от организираното пещерно движение в България. Програмата, която продължава до неделя, включва разнообразни активности като пещерни разходки, скални обиколки, състезания, презентации и среща на поколенията. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Две могили и спортните клубове "Академик" и "Приста".

Това събитие не само отбелязва важна годишнина, но и подчертава значението на пещерите като природно богатство и туристическа атракция. То предоставя възможност за обмен на опит между професионалисти и любители, както и за повишаване на общественото съзнание относно опазването на тези уникални природни феномени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Ето го пак този на снимката -...
    Ето го пак този на снимката - поредната ежедневна платена статия...
  • -2
    2
    Учуден
    Do 1 Що бе, предпочиташ лайна от БеСеПе или иZраждане ?!
  • 1
    1
    Оффффф,
    Пак тоя нагъл брадясал неумитник!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари