Пещера „Орлова чука" става домакин на национален пещерен събор

0
Национален пещерен събор стартира край русенското село Пепелина
Национален пещерен събор стартира край русенското село Пепелина Снимка: Областна администрация - Русе

Национален пещерен събор стартира край русенското село Пепелина

Пещера „Орлова чука" край село Пепелина в община Две могили ще бъде домакин на национален пещерен събор, който започва утре. Събитието, посветено на 95-годишнината от организираното пещерно движение в България, ще бъде открито официално в 15:00 часа с участието на областния управител на Русе Драгомир Драганов и кмета на Две могили Божидар Борисов.

Организаторите са подготвили богата програма, включваща тържествена част и разнообразни пещерни активности. Посетителите ще имат възможност да се включат в разходки из пещерите, скални обиколки и състезания. Предвидени са също презентации и среща на поколенията, които ще допринесат за обмяната на опит между участниците.

Събитието е плод на съвместните усилия на Българската федерация по спелеология, ръководена от Петър Делчев, и Българското пещерно дружество с председател д-р Алексей Стоев. Значителен принос за реализацията на събора имат и Община Две могили, както и спортните клубове „Академик" и „Приста".

Националният пещерен събор ще продължи до неделя, като за участниците е осигурена възможност за нощувка на палатки. Утрешният ден ще завърши с филмова вечер, която обещава да бъде интересен завършек на богатата програма.

Това събитие не само отбелязва важна годишнина за българската спелеология, но и предоставя уникална възможност за любителите на пещерното изследване да се съберат, обменят опит и да се насладят на красотата на подземния свят в района на Русенска област.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари