Юпитер изненадва учените

1
Астрономи установиха промени в Голямото червено петно на планетата
Астрономи установиха промени в Голямото червено петно на планетата

Астрономи установиха промени в Голямото червено петно на планетата

Астрономи от Космическия център "Годард" на НАСА наблюдаваха изненадващо явление на повърхността на най-голямата планета в Слънчевата система. С помощта на космическия телескоп "Хъбъл" те установиха, че Голямото червено петно на Юпитер преминава през цикъл на свиване и разширяване приблизително на всеки 90 дена.

Неочаквано откритие за гигантския антициклон

Наблюденията, проведени в продължение на 88,5 дена от декември 2023 година до март 2024 година, разкриха досега неизвестно поведение на огромния атмосферен вихър. Голямото червено петно, с диаметър около 14 750 километра, показва периодични промени в размера си, които озадачават учените.

Ейми Саймън от Космическия център "Годард" коментира: "Благодарение на високата разделителна способност на "Хъбъл" можем да кажем, че Голямото червено петно определено се свива и разширява, докато се движи по-бързо и по-бавно. Това беше много неочаквано и засега няма хидродинамични обяснения."

Комплексна динамика на юпитеровата атмосфера

Голямото червено петно се намира на 22 градуса южно от екватора на Юпитер. То е заобиколено от мощни струйни потоци, които се движат със скорост 428 километра в час около планетата. Тези потоци ограничават движението на вихъра в посока север-юг, но му позволяват да се движи на запад спрямо останалата част от атмосферата.

Майк Уонг от Калифорнийския университет в Бъркли описва явлението по следния начин: "Това прилича на сандвич, при който филийките хляб се издуват, когато в средата има твърде много плънка."

Нови хоризонти в планетарните изследвания

Откритието на този 90-дневен цикъл на промени в Голямото червено петно отваря нови възможности за изследване на атмосферната динамика на газовите гиганти. Учените се надяват, че по-нататъшните наблюдения ще помогнат за разгадаването на механизмите, стоящи зад това необичайно поведение.

Подробностите за това откритие са публикувани в научното списание "The Planetary Science Journal", което предоставя на астрономическата общност възможност за по-задълбочен анализ на феномена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари